Prolomit vlny: Kdo je tady pán?

25. listopad 2016

Když se v popisu události nemluví o tom, že je určena ženám, silně to svádí k tomu, abyste právě na ni ženu vzali. Na akci s názvem „Pánská záležitost“, která měla představovat něco mezi veletrhem pánského luxusního zboží a exkurzem do tajů života moderního muže, jsme šli s kolegyní Janou Patočkovou, abychom společně přišli s odpovědí na otázku, co to je „pánská záležitost“. Ukázalo se, že méně, než jsme oba čekali.

Událost s názvem „Pánská záležitost“ lákala nejen názvem, ale především svým cílením na muže, kteří „upřednostňují kvalitu“, „mají málo volného času, a proto ho chtějí strávit něčím výjimečným“ a kteří si „rádi hrají“. Tato idea se ale proměnila v bizarní obraz kulečníkového stolu v mázhauzu gotické stavby Novoměstské radnice. Přes vůni drahých parfémů z krve a kouře, whiskey a kůže ze zvířete tu byl cítit podivný odér buržoazní zatuchlosti a snobství. Ve slově „pánská“ rozhodně neměla být nad prvním písmenem „a“ čárka.

Akci jsem vnímala jako veletrh předmětů a aktivit, které si v obecném povědomí spojíme se starosvětskostí mužů z exkluzivních pánských klubů, v kombinaci s aktivitami, které pořadatelé vnímají jako záliby, které baví a zajímají především muže – golf, hlavolamy, komiksy, whiskey. Snadno by se dalo namítnout, že komiks čtou a hlavolamy řeší i ženy, ale to pro mě nebylo hlavním motivem akce, která zároveň cílila na všechny, jen ne na mě. Přesto jsem k ní přistupovala pokud možno bez předsudků.

03751050.jpeg

Nadčasové a kvalitní věci z lokální produkce jsou dlouhodobým trendem, ovšem nabízí se otázka, jak souvisí přehlídka produktů se zábavným odpolednem výlučně pro muže a co je na starosvětsky prezentovaném gentlemanovi, který má rád sladěné manžety s ponožkami a sportovní auta, to „nové“ nebo „novodobé“. Stejně tak je potřeba se také ptát, zda jsou gentlemanství a „pánská záležitost“ v přeneseném slova smyslu ještě v roce 2016 definovány kvalitním bourbonem a vhodnou kravatou do společnosti, nebo jestli není čas tuhle trošku staromilskou a svazující škatulku aktualizovat.

Komentáře v rubrice Prolomit vlny vyjadřují názory autora/autorky.

Pořadatel akce, ředitel Novoměstské radnice Albert Kubišta, událost podle svých slov zorganizoval také proto, že akcí výhradně pro muže v programech kulturních institucí moc nenajdete. Znamená to tedy, že kulturu pro movitějšího a snad i vzdělaného muže představují doutníky, auta a kvalitní dopisní papír s pečetidlem? V PR zprávě se také mluvilo o slově „péče“. Liga otevřených mužů s projektem Patron, pomáhajícím mladým chlapcům s přechodem do dospělosti, a nadační fond Muži proti rakovině zde měly evidentně zastupovat „péči“ v nemateriálním smyslu. Jejich aktivity jsou jistě hodné ocenění, jenže tady působily spíš jako účelová protiváha materiálnímu elitářství.

Nenechte se mýlit – jednotlivé komponenty akce jsme si užili a všichni nám ochotně prezentovali své produkty. Dokonce jsem poprvé pila whiskey, která mi vyloženě chutnala. Ztratila jsem lehce nervy u hlavolamů a konstatovala, že autíčka na dálkové ovládání opravdu nechám v onom pomyslném „mužském“ světě. A stejně tak bychom měli jednou pro vždy nechat spát veškeré stereotypy, které se týkají mužů – fráze z tiskových zpráv nakašírují realitu stejně tak, jako jí neprospěje omílání stále stejných genderových klišé.

03751049.jpeg
autoři: Dominik Čech , Jana Patočková
Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.