Prolomit vlny Martina Tvrdého: Rudý svině

18. prosinec 2015

Jako děti jsme si říkali tenhle vtip: Psychiatr se ptá pacienta, proč pořád luská prsty. „To je obrana proti divokým slonům, pane doktore.“ „Ale vždyť tu v okolí nejmíň tisíce kilometrů žádný divoký slon nežije,“ namítá lékař. „No vidíte, jaké mám výsledky!“ odpoví mu pyšně pacient.

Letošní sedmnáctý listopad nám ukázal, že je to všechno asi trochu horší, než jsme si mysleli. Nacionalisté a fašisté za podpory a spoluúčasti prezidenta úspěšně znásilnili den, který připomíná oběť studenta Jana Opletala zabitého v roce 1939 na protinacistické demonstraci. Mimochodem – ale neříkám to mimochodem – Opletal byl prý zastřelen z civilní zbraně, ne vojenské nebo služební.

Čtěte také

Z pozadí té letošní smutné demonstrace přinesla Česká televize reportáž s názvem Účastníci zájezdu. Jeden z kameramanů se zúčastnil organizovaného výletu z jižní Moravy do Prahy právě na podporu prezidenta Zemana. Na Albertově podrželi transparenty a pak si mohli prohlédnout prostory Pražského hradu, kam se běžně nikdo z ulice nedostane. „Je to jak za minulého režimu,“ zaznělo v dokumentu. Ano, asi je. Ale mnohem důležitější je, že se to, jako spousta dalších věcí, v klidu odehrává teď a tady, v realitě a možnostech toho současného režimu. Zeman ani lidé v jeho stínu nejsou totiž žádné rudé svině, stejně jako Putin nereprezentuje ideály Sovětského svazu. Jsou to jedni z nejúspěšnějších hráčů na poli klientelistického kapitalismu a mediokracie. A to by nás mělo trápit.

03516735.jpeg

V klubu Vagon ten samý den probíhal pod undergroundovou patronací tradiční koncert proti totalitě, komunismu a nesvobodě. Podobně jako trička Fuck KSČM a jiné aktivity, které se stále angažují v boji s minulým režimem, to na mě působí jako další vítězství v ukončené válce. O pár ulic dál zatím zuří úplně jiná bitva a argumentovat tím, co jsme před 25 lety všechno nesměli, už není na místě. Slovenský rapper Supa v jednom svém textu trefně glosuje: „Někteří jsou dnes tak svobodní, že nemají kde bydlet…“

Je samozřejmě důležité si minulost připomínat. Nebude to dlouho trvat a zemře poslední přímý svědek druhé světové války, co se bude dít pak, to si radši nechci představovat. Ale často u toho připomínání zapomínáme na to, že za minulost nemají zodpovědnost jenom diktátoři, politici a totalitní režimy, ale hlavně lidé – a to jsme my, naši rodiče a prarodiče. Umíme se přizpůsobit, sklopit hlavu, přimhouřit oči a hlavně, máme jiné, svoje starosti. Bohužel je i nespočet různých variací na onu civilní pistoli z demonstrace v listopadu 1939, od udávání až po pouhé mlčení. I když se to po vyhrané válce vykládá všelijak, tak těch, kteří se skutečně dokázali aktivně postavit na odpor, bylo ve skutečnosti vždycky strašně málo.

03362516.jpeg

Současnost je budoucí minulost. Zodpovědnost za ni nemají komunisté, muslimové nebo Romové, a dokonce ani nacionalisté. Oni versus my neexistuje a nefunguje, to my všichni jsme za současnost zodpovědní. Nový rok je vhodný čas na předsevzetí a osobní změny. Já třeba zkusím pro začátek míň myslet sám na sebe a víc na budoucí minulost.

autor: Martin Tvrdý
Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.