Prolomit vlny: Nechte hřímat Hitlera

1. srpen 2013

Vydavatelé knihy Hitlerových projevů čelí obvinění ze schvalování genocidy. Zakazovat publikování součástí historie ale příliš demokratické není. V situaci, kdy jiné podobné knihy vycházet můžou, je to navíc nesmyslné.

Nakladatelství Guidemedia loni vydalo knihu autentických projevů Adolfa Hitlera. Nakladatel Pavel Kamas a autor předmluvy a poznámek Lukáš Beer byli minulý týden policií obviněni z podezření z přečinu popírání, zpochybňování, schvalování a ospravedlňování genocidia podle § 405 Trestního zákoníku. Případ kontroverzního nakladatelství je zajímavý už proto, že by mohl být do budoucna precedentem pro aplikaci tohoto zákona.

Jakkoli je bezskrupulózní marketing nakladatelství odpudivý a jakkoli je možné oba muže podezřívat z lecjakých nedobrých motivací, jsem zásadně proti zákonnému vymezování toho, jaké knihy se smí a nesmí vydávat.

Hitler je součástí moderní evropské historie. Kdo se jeho výplody chce zabývat, měl by na to mít právo. Navíc je jich plný internet. Je jasné, že podobným počinům vždycky rádi zatleskají extrémisti. Ti jimi ale budou bez ohledu na to, jestli takovéhle knihy budou oficiálně vycházet, nebo ne.

02937814.png

Sám si knihu Hitlerových projevů koupit nehodlám, spousta jiných mě zajímá víc. Proč ale zakazovat její publikování, když třeba Naše vojsko vydává dobové propagandistické publikace (v původním znění a bez komentáře) jako například Hitler osvobozuje Sudety nacistického fotografa a Hitlerova přítele Heinricha Hoffmanna, s předmluvou Konrada Henleina? Proč by si čtenář, který o to má zájem, neměl historicky důležité knihy, jako je Mein Kampf nebo třeba proslulý pamflet Mezinárodní Žid Henryho Forda, svobodně přečíst a vytvořit si o nich vlastní mínění? Demokrat řekne: tohle je podle mě antisemitský hnůj, ale přečtěte si to a udělejte si názor sami. Nepotřebuje knihy pálit nebo zakazovat. Každé zamykání kostlivců do trezoru se zatím vždycky nakonec obrátilo proti těm, kteří otáčeli klíčem.

autor: Robert Candra
Spustit audio