Prolomit vlny: Osvoboďte se od politických debat

26. září 2013

Internetový magazín Alternet přišel před několika dny s článkem, jehož název ho doslova předurčuje ke sdílení na sociálních sítích: Nejdepresivnější zjištění o mozku všech dob. Nutno hned na úvod přiznat, že titulek nelže. Text totiž popisuje výzkum profesora Yaleovy univerzity Dana Kahana, jehož výstup se dá shrnout do jedné věty. Člověk, který je přesvědčený o svém politickém názoru, tento názor nezmění ani v okamžiku, kdy má před sebou pečlivě vyargumentovaný důkaz, že se mýlí.

Jeden příklad za všechny. Když Kahan předložil účastníkům svého psychologického experimentu graf, který dokazuje, že používání konkrétní masti snižuje výskyt vyrážek, všichni se shodli na tom, že je to pravda. Když jim ale předložil graf operující s naprosto stejnými čísly, který tvrdí, že zákaz držení zbraní v osobním vlastnictví snižuje kriminalitu, souhlasila s ním jenom část testovaných – ano, byli to zastánci omezení držení zbraní. Ti, kteří jsou vnitřně přesvědčeni o tom, že každý má na svoji zbraň nárok, statisticky podložená čísla ignorovali.

Šlo přitom o lidi vzdělané, zběhlé v matematice, lidi, kteří se s grafy setkávají každý den a kteří nemají sebemenší problém interpretovat i ty nejsložitější z nich. Stejné je to třeba i s globálním oteplováním – nezáleží na tom, kolikrát člověk vidí mapu popisující roztávání ledovců, pokud je vnitřně přesvědčen o tom, že oteplování neexistuje, jeho názor nezmění nic. Ani vzdělávání, ani argumenty, ani nevyvratitelné důkazy.

Jak tvrdí název původní textu na Alternetu, je to skutečně depresivní zjištění, zjištění, které podkopává práci nezávislých novinářů a bere jim motivaci předkládat argumenty a důkazy. Před blížícími se parlamentními volbami je ale tenhle výzkum tak trochu jako dar z nebes: ujišťuje nás, že veškeré politické diskuze s našimi přáteli jsou vlastně zbytečné – na světě totiž není síla, která by jejich politický světonázor změnila. Profesor Dan Kahan nás tak vlastně osvobodil od břemene nikam nevedoucích debat. Vzpomeňte si na něj, až budete přesvědčovat členy své rodiny o tom, že tahle nebo tahle strana je rozhodně ta nejlepší.

autor: Jiří Špičák
Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.