Prolomit vlny: Rádio_FM není byznys

2. srpen 2012

Rozhlas a televize Slovenska mají od středy nového ředitele. Václav Mika, kterého zvolil slovenský parlament, vyvolal před volbou paniku svými prohlášeními o Rádiu_FM.

Václav Mika, bývalý ředitel televize Markíza a soukromého Rádia Expres, se ve středu 1. srpna stal novým ředitelem Rozhlasu a televize Slovenska. Pro Miku hlasovalo 74 poslanců Národní rady Slovenské republiky, pro jeho největšího konkurenta Jaroslava Rezníka pak pouze dva. Zaměřme se teď na důležitý bod, který Mika zdůraznil ve svém vítězném projektu nazvaném RTVS bez bariér – týká se alternativní stanice pro mladé Rádio_FM.

Mika ve svém projektu doslova uvedl, že Rádio_FM (které nesprávně označil jako Rádio Rock FM) potřebuje přeformátování a změnu obsahu, a zdůvodnil to tím, že výsledky stanice jsou „žalostně nízké“. Připomeňme fakta: Rádio_FM má podíl na trhu 2,1 %, což je prakticky stejný poměr, jaký mají alternativní veřejnoprávní stanice v zahraničí – třeba rakouské FM4 poslouchá ke třem procentům posluchačů.

Nový ředitel RTVS sám sebe popisuje jako „člověka z byznysu“ a jeho honba za poslechovostí za každou cenu je tímto cejchem evidentně poznamenaná. Stačilo by se totiž vrátit do roku 2007. Tehdy se Rádio_FM chlubilo poslechovostí 4,5 %, snížením pokrytí o 10 % ale samozřejmě došlo k jejímu poklesu, který se ještě prohloubil o dva roky později, kdy byly Efemku odebrány frekvence na třech vysílačích. V roce 2010 chtěl tehdejší ministr kultury Daniel Krajcer stanici dokonce kompletně zrušit – narazil sice na odpor posluchačů a sympatizantů rádia, tahle snaha byla ale jenom dalším důkazem toho, že malé alternativní stanice jsou vždy v rámci veřejnoprávního rozhlasu mnoha lidem trnem v oku.

Debaty o tom, jestli je vysoká poslechovost pro veřejnoprávní stanici tou největší metou, patří nejspíš na jiné místo – počet posluchačů je ale samozřejmě důležitý. Otázkou je, jestli je nutné jít za tímto cílem přes mrtvoly, tj. přes zásadní změnu programového schématu. Možná by stačilo Rádio_FM pouze podpořit – a to nejenom technologicky. Vyšlo by pak zřejmě najevo, že nejlepší je řídit se starou pravdou – nesnažit se zuby nehty měnit to, co je údajně špatné, ale vyzdvihnout ty stránky, které jsou dobré. Zvýšení počtu posluchačů je samozřejmě možné i změnou obsahu, mohlo by se pak ale stát, že se z Rádia_FM stane úplně jiná stanice. A to by bylo u Efemka, které nejenom vysílá, ale zásadním způsobem pomáhá tvořit scénu (ať už účastí na hudebních festivalech, nebo organizováním cen Radio_Head Awards), možná nezvratným krokem zpět.

autor: Jiří Špičák
Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.