Prolomit vlny: Výchova znalců v Čechách

19. leden 2012

Pravidelný čtvrteční názorový průplach tentokrát bude ve znamení alarmujících zpráv o tuzemských neonacistech. Ti v poslední době zřejmě sáhli po nové taktice, která jim má pomoci proti dotírající ruce zákona.

Čeští pravicoví extrémisti mi naposledy solidně nadzvedli mandle už koncem minulého roku, kdy jejich sympatizanti a bývalí členové neonacistické hudební skupiny Imperium (ovšem ve zdánlivě neškodném hávu „vlastenecké“ kapely Gabreta) prostřednictvím benefičního koncertu vybrali drobnou částku, kterou věnovali českobudějovickému městskému útulku pro zvířata. Útulek navíc provozuje jedno z pracovišť Jihočeské univerzity. Nejde (jenom) o to, že zástupci města i univerzity se k věci evidentně nechtějí postavit čelem a radši ji nechají v tichosti zapadnout (o kauze referovaly pouze server idnes.cz, ale jen v podružné sekci zpráv z regionů, a Radio Wave). Nejde ani o ty mizerné tři tisíce pro chudáky zatoulané psy. Odpudivost a společenské riziko celé této jinak jistě zanedbatelné akce spočívá v tom, že extrémisti se podobnými gesty v očích mlčící většiny nenápadně legitimizují.

V novém roce uplynulo jen pár týdnů – a zase na nás ze zpravodajských stránek koukají vyholené hlavy neonacistů. Tentokrát v souvislosti s oznámením, že jeden ze soudních znalců na extremismus Michal Mazel v této funkci končí, protože už má dost neustálých výhrůžek a napadání ze strany (světe div se) pravicových extremistů. Poslední kapkou pro něj bylo, když ho advokát místopředsedkyně Dělnické strany sociální spravedlnosti Šlégrové Kočí obvinil z podjatosti kvůli údajně židovskému původu. Výmluvný je fakt, že Kočí se Šlégrovou tak učinili pouze základě znalcova příjmení, které jim prý připomínalo hebrejské Moše. Kočím se asi bude zabývat kontrola advokátní komory, z níž by mohl být v případě kárného řízení nakonec i vyškrtnut.

02432166.jpeg

Soudních znalců na extremismus, kteří jsou přitom klíčoví pro práci policie a soudů na těchto případech, je u nás jen několik – s Mazlem to bylo pět. Mazel, který mimo jiné pomohl usvědčit i pachatele brutálního žhářského útoku ve Vítkově, upozornil na to, že DSSS začala na svém webu brojit proti dalšímu ze soudních znalců. Některá média proto mluví o nové taktice neonacistů, která má paralyzovat vyšetřování případů, které se jich týkají. A to, narozdíl od přiblbých hardbassových videí, na kterých se bandy primitivů v kapucách komicky klátí za zvuků ruského naci-techna v obchoďácích nebo v metru, by mohlo být skutečně nebezpečné.

Doporučená četba:
Fašismus v českých zemích

Video hardbass:



autor: Robert Candra
Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.