Prolomit vlny: Vyvracet rasistické předsudky se českým médiím nechce

2. leden 2014

Duchcovem to začalo a hned tak to neskončí. Jednou z nejzávažnějších událostí roku 2013 bylo pořádání protiromských pochodů v několika českých městech. Jasnější a hrozivější důkaz toho, že společnost je rozdělená a v chudších oblastech mají frustrovaní občané za to, že příčinou všech problémů jsou Romové, snad k mobilizaci proti rasismu a xenofobii není třeba. Česká média boj proti rasismu jako svůj úkol nevnímají. Veřejnoprávní televizi ani nestálo za to okomentovat zjevně rasistickou Sanitku 2.

Právě média hrají v tomto problému jednu z nejdůležitějších rolí: sama se podílí na vytváření obrazů, které podporují mýty o „slušných lidech“ a „nepřizpůsobivých“. Ve chvíli, kdy českými městy prochází průvody, které kdykoliv můžou přerůst v pogromy, je úkol médií jasný: ukazovat, že menšiny ve společnosti je třeba chránit a předsudky a zažité obrazy Romů nebo příslušníků jiných menšin bourat i v zájmu většiny.

Vůdčí roli by samozřejmě měla hrát veřejnoprávní Česká televize, která do velké míry utváří mínění řady Čechů na medializované problémy. ČT však letos naznačila, že s ničím takovým nepočítá. Sebevědomě odvysílala novou Sanitku 2, ve které jsou Romové zobrazováni jako nebezpečná smečka řídící se zcela odlišným mravním řádem než ostatní. „My tady nejsme od toho, abychom se prali s cikánama,“ říká Vašut do telefonu dispečerce. Jako nevypočitatelní agresivní blázni jsou pak v seriálu zobrazeni i muslimové, jeden dokonce nožem probodne doktora Janderu.

03033568.jpeg

Sanitka 2 nedávno skončila. Na příšerné obrazy Romů a muslimů reagovalo několik novinářů a dokumentarista Lukáš Senft, který do ČT poslal výzvu, aby tvůrci seriálů problematické scény vysvětlili. Režisér Filip Renč řekl, že chtěl seriál natočit pravdivě. „V seriálu nejsou dramatické jenom scény s Romy, máme tam celou řadu dramat. Pokud mi ovšem někdo bude tvrdit, že žádný Rom nikdy nekradl, tak to pravda nebude. Kradou všichni, černí i bílí." Milan Uhde, člen Rady pro rozhlasové a televizní vysílání, uvedl v rozhovoru pro Respekt: "Viděl jsem je (epizody Sanitky) a považuji je za nadbíhání poklesnlému vkusu. Nejsem si jistý, jestli už jde o xenofobii, ale rozhodně je to na mezi tolerance a férového přístupu. Je velmi tvrdé, co teď řeknu, ale rasové předsudky jsou v české společnosti hluboce zakořeněny a kdo si s nimi zahrává, ví dobře, že šimrá velkou část českého obecenstva na velmi příjemném místě." Tím debata o Sanitce skončila. Přítelkyně súdánského studenta ubodaného před šestnácti lety v Praze na ulici naziskinheady formulovala svoji reakci na vysílání Sanitky takto: „Česká televize vysílá to, co je v souladu s většinovým názorem.“

V USA nebo zemích západní Evropy je situace podobná. Televizní kanály i jiná média často produkují obsah, který vyvolává nesnášenlivost. V jedné z nejsledovanějších amerických reality show, Duck Dynasty, řekl nedávno jižanský patriarcha rodiny zbohatlé prodejem píšťalek na lákání kachen, že homosexualita je hřích podobný terorismu. Homofob (který si neodpustil ani poznámky na Afroameričany) byl na čas z pořadu vyloučen, televize A&E však oznámila, že bude masivně oblíbenou reality show vysílat dál. Rozdíl je však v reakci ostatních médií. Anglicky píšící žurnalisté věnovali problému pozornost dostatečnou pro to, aby se producenti pořadu homofoba do začátku další sezony pokusili umírnit. Jak bude další Duck Dynasty vypadat, se zatím neví, je možné, že A&E nakonec publikum tvořené menšinami obětuje a bude jí stačit rating vyhnaný těmi, komu homofobní a rasistické poznámky nevadí. Hlasy těch, kteří si uvědomují, že hvězdy reality show by neměly být omezení rasisté a homofobové, však z amerických médií byly velmi slyšitelné.

03033566.jpeg

Budou v případě dalšího pořadu, kde uvidíme cikány krást slepice a muslimy pokládat bomby, slyšet i u nás? Pokud nepůjde Česká televize příkladem, budou si těchto témat všímat jen časopisy a weby, které žijí z grantů. Jsou čeští novináři málo aktivističtí, příliš pohodlní, nebo příliš ignorantští? Nebo jim příliš záleží na čtenosti a sledovanosti, které zájem o začleňování menšin do společnosti nezvýší?

Sanitka 2 byla mimořádně sledovaná, epizody vidělo přes milion lidí. Jen část z nich se ale z médií dozvěděla, že seriál překroutil realitu. O cikánském předákovi bičujícím mladé provinilce a ďábelském muslimovi často četli ti, kteří Sanitku ani neviděli. Česká televize se k případu nevyjádřila a ukázala, že pro ni zjevný rasismus v nadprůměrně sledovaném seriálu není téma.

Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.