Prolomit vlny: YouTube, Censor Style

21. únor 2013

Loni na podzim se v arabském světě rozhořely násilné protesty vůči antiislamistickému snímku Nevinnost muslimů, respektive jeho 14minutovému traileru na YouTube. Před několika dny padl v Egyptě soudní verdikt, který v této souvislosti zemi nařizuje blokování celého serveru Youtube.

Přístup k traileru snímku Nevinnost muslimů byl společností Google v některých zemích zablokován už loni. Na základě komunitních pravidel YouTube, která umožňují znepřístupnění videí tam, kde jsou nelegální. Trailer si nemohli pustit třeba zájemci v Lybii, Saúdské Arábii, Indonésii, Malajsii, Indii nebo Egyptě. Některé další země zablokovaly video na základě svých vlastních nařízení, stažení videa žádala i vláda USA, ale neúspěšně – podle zástupců Youtube je tento materiál v mezích interních pravidel společnosti a nelze ho považovat za nenávistný, protože je sice namířen proti Islámu, ale nikoli proti muslimům.

Egypt jak známo patří mezi státy, které jsou ochotny přístup svých občanů ke službám a obsahům na internetu bez skrupulí omezovat, kdy uznají za vhodné. Během tzv. arabského jara blokovaly egyptské úřady sociální sítě a googlovské služby včetně YouTube. Verdikt káhirského soudu výslovně přikazuje egyptské vládě na měsíc zablokovat přístup na celý YouTube, protože inkriminovaný trailer (ostatně jako celý film) je stále online.

Proti rozsudku samozřejmě protestují aktivisté za svobodu projevu a médií. Například egyptská Association for Freedom of Thought and Expression ho označila za kolektivní trest pro všechny uživatele služeb Google. Podle organizace Article 19 s centrálou v Londýně je toto rozhodnutí disproporční a porušuje některá práva egyptských občanů. Výkonná ředitelka organizace Agnes Callamardová prohlásila, že blokovat tak rozsáhlý zdroj různorodých obsahů jako YouTube kvůli jednomu videu, které může někdo považovat za urážlivé, je hrubě nepřiměřené a v kontextu mezinárodního práva porušuje svobodu slova a svobodu v přístupu k informacím.

02832824.jpeg

Callamardová vyzvala egyptského premiéra a příslušný regulační úřad pro telekomunikace, aby verdikt odmítli a zachovali přístup k veškerému obsahu sítě. Zároveň navrhla, aby Egypt přehodnotil právní systém Hisba, který umožňuje jakémukoli muslimovi soudně hájit „veřejnou morálku“ a který zaštítil i proces s YouTube. V minulosti ovšem sloužil i k umlčování kritiků vlády, nepohodlných novinářů či bloggerů.

Dobrá zpráva zatím je, že egyptské ministerstvo pro telekomunikace se proti rozsudku odvolalo. V každém případě jsou ale tyto události evidentním důkazem toho, že cenzura bude v souvislosti s internetem jedním z nejskloňovanějších témat blízké budoucnosti.

autor: Robert Candra
Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.