Prolomit vlny: Zapomeňte na své idoly

20. říjen 2011

Tak se nám vrací Stone Roses, paní Müllerová. A Black Sabbath a Everything But The Girl a Mazzy Star a... Dost. Ten seznam je nekonečný.

Jen na začátku tohoto týdne ohlásilo svůj návrat na pódia nejméně pět hibernujících hudebních projektů a než odvysíláme tento příspěvek, určitě se objeví další. Reunion byznys je jednoduše hlavním fenoménem dneška a hodně vypovídá o stavu, v němž se populární hudba nachází. Bohužel ta diagnóza je více než jasná: tváří v tvář chaosu – ať už ekonomickému nebo tomu digitálnímu – přimykají se fanoušci s čím dál větší ochotou ke svým starým miláčkům a na smrt rozhádané kapely – třeba Stone Roses – se jako zázrakem usmiřují a ohlašují nové turné či dokonce nové desky. Nebyl to Ian Brown, kdo ještě před třemi lety tvrdil, že jeho slavná kapela se nikdy nevrátí? Never! To zmrtvýchvstání je dokonalé, alespoň to byl on, kdo před lety zpíval I am the Resurrection.

01000950.jpeg

Britský publicista Simon Reynolds zahájil svoji letošní knihu Retromania drtivým patnáctistránkovým výčtem reunionů, reedicí a revivalů, aby ilustroval, že se nacházíme v době zcela posedlé vlastní minulostí. Dovolím si trochu nesouhlasit – nejsme ani tak fascinováni minulostí, jako spíše zpřítomňováním starých věcí. Snad za to můžou moderní technologie, které nám vnutily pocit, že všechno musíme mít tady a teď. A díky tomu jsme jednoduše zapomněli zapomínat. A slavné kapely minulosti jdou této touze vstříc a chtějí se za každou cenu připomenout. Tady jsme, všímejte si nás!

Spisovatel J.G. Ballard jednou napsal: „Svoje obavy o budoucnost světa bych shrnul do jednoho slova: nuda. Mám prostě strach, že všechno už se stalo, že nic nového ani zajímavého se už znovu nestane... budoucnost bude jedno velké, konformní předměstí duše.“ Je to hodně pesimistická vize, já mám ale jeden návrh.

02464298.png

Sonic Youth kdysi nazvali svoje rané EPčko Kill Yr Idols – zabijte své idoly – a shrnuli tak náladu newyorské no wave scény 80. let, která přišla zatřást světem rocku. S ohledem na dnešní stav věcí by se jejich vzkaz fanouškům dal pěkně přepsat na: Zapomeňte na své idoly. Nechte je odpočívat v minulosti. To je to místo, kam patří.



autor: Karel Veselý
Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.