Prolomit vlny: Žižkovský parklajf

14. červen 2012

Jeden vůbec nemusí být ani našinec Žižkovák, ani našinec majitel psa, aby se mohl zdravě naštvat při čtení o tom, co radnice Prahy 3 hodlá provést s oblíbeným parkem Parukářka.

Omezení tradičně volného pohybu psů – údajně z bezpečnostních důvodů – na loučku zabírající zhruba pětinu plochy parku, kde nebude k hnutí, pokud se tam skutečně naštosují všichni psi, je hloupým naschválem. Z vlastní zkušenosti dobře vím, že se zdaleka ne všichni pejskaři a jejich milovaná zvířata chovají, jako byste je právě vystřihli z kynologické příručky, nicméně o žádných problémech s bezpečností v souvislosti se psy na Parukářce jsem nikdy neslyšel.

Dalšími body plánu na rekultivaci parku jsou například vyhlídka nebo piknikové stoly, které mají částečně zakrýt nevzhledné betonové průduchy z podzemí. Proti těmto prvkům se nic namítat nedá. Radnice by ovšem ráda celou Parukářku totálně zcivilizovala a zbavila každého trochu přerostlého křovíčka. Argumenty ve stylu „čekárny alergologů plní oteklí lidé“, které jsme si mohli přečíst třeba v minulém vydání časopisu Respekt, už bohužel nejsou ani k smíchu.

Přitom tento park uprostřed Žižkova, který přirozeně slouží jako prostor pro sociální a kulturní aktivity mnoha generací jeho obyvatel, skýtá asi tolik „necivilizovaného“ nebezpečí jako schodiště sousedního činžáku. Pokud by si radní prošli například lesoparky navazující na nedaleký Vítkov či Pražačku (kde se kupříkladu na Vánoce našla část těla mrtvé ženy), možná by si udělali adekvátnější představu o tom, kde je trocha úsilí o kultivaci na místě, a kde je to jednoduše zbytečné a kontraproduktivní. Jenže na tahle temnější zákoutí není vidět z oken luxusních domů bohatých developerských firem, které obklopují Parukářku.

Možná nejvíc alarmujícím aspektem tohoto projektu je fakt, že radní ho vůbec nekonzultovali s těmi, které mají zastupovat. Uživatelé parku se o plánu nemohli dozvědět z dostupných zdrojů a výsledek je pouze od reality odtrženou představou několika lokálních politiků.

02655172.jpeg

V této souvislosti si vás dovolím upozornit na včerejší vydání publicistického pořadu Rentgen, kde se můžete dozvědět víc o hrozícím vyloučení veřejnosti ze stavebních řízení v rámci novely stavebního zákona, o níž budou zítra hlasovat poslanci. A rovněž na skutečnost, že složité situace ohledně revitalizace parků se samozřejmě řeší v řadě měst. V dalších vydáních Rentgenu se budeme této problematice nadále věnovat i my – kromě Žižkova zavítáme třeba do Pardubic nebo do Brna.

Tahle glosa má ale aspoň našlápnuto na dobrý konec. V těchto dnech se mění vedení radnice Prahy 3. Měli bychom se dočkat mimo jiné vzniku komise pro životní prostředí a změny přístupu právě v podobných otázkách, jakými jsem dneska lámal vlny.

Přečtěte si víc:
www.parukarka.cz
www.koaliceparukarka.cz
www.tadynenideveloperovo.cz
www.kauza3.cz
respekt.ihned.cz/c1-56017090-neberte-nam-divocinu

Den pro Parukářku – 24. června

autor: Robert Candra
Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.