Prožívala jsem výčitky i nadšení, říká česká psycholožka pečující o traumatizované děti v Jordánsku

4. březen 2019

Syrské děti jsou nejzranitelnějšími svědky konfliktu, který trvá skoro osm let. Přes jižní hranici Sýrie utíká obrovské množství zoufalých lidí, kteří hledají pomoc v Jordánsku. V zemi, která je rozlohou i počtem obyvatel podobná Česku, nyní žije přes 760 000 uprchlíků, z toho 670 000 ze Sýrie. Jordánské vládě pomáhá mnoho neziskovek včetně Lékařů bez hranic. V rámci jejich mise strávila psycholožka Kateřina Šrahůlková půl roku terapeutickou pomocí syrským dětem.

„V Jordánsku jsem se toho mnoho naučila nejen po profesní stránce, ale hlavně mě to změnilo lidsky. Dívám se teď na děti v širších souvislostech,“ říká mladá psycholožka, která se v lednu vrátila z půlroční mise na severu Jordánska v okolí měst Mafraq a Irbid, kde pracovala zejména s dětmi syrských uprchlíků v rámci terapeutických sezení.

Kateřina Šrahůlková

„Po práci u Lékařů bez hranic jsem toužila dlouho. Už v roce 2011 jsem se k nim naivně přihlásila, ale neměla jsem dost zkušeností,“ vypráví Kateřina o své motivaci odjet. Už od malička v sobě měla touhu pomáhat potřebným. Jako dítě přemlouvala svou maminku, aby zbytky jídla posílala dětem do Afriky. I když váhá, jestli absolvuje podobnou misi znovu, práci Lékařů bez hranic považuje za důležitou, protože o psychologickou pomoc je v Jordánsku velký zájem.

Návratem do Česka ale všechny její starosti neskončily. „Jednu rodinu řeším dosud, protože se snažíme najít zdravotní pomoc pro holčičku, která má po těle a na obličeji velké jizvy,“ říká se starostí v hlase terapeutka. „Její maminka za námi přišla s tím, že dcera většinu dne pláče, že se jí děti posmívají a že si na ni ukazují lidé na ulici,“ říká psycholožka a přiznává, že sezení s touto dívkou patřilo k těm nejtěžším. „Několik prvních sezení jsme byli všichni zpocení, protože to byla strašná dřina sedět s někým, kdo více méně odmítá komunikovat.“ Dívka se časem na terapie začala těšit a její psychický stav se zlepšil.

Co překvapilo českou terapeutku na vztahu syrských rodičů k jejich dospívajícím dětem? Poslechněte si celý rozhovor Nikoly Prokopcové s psycholožkou Kateřinou Šrahůlkovou o situaci dětí syrských uprchlíků v Jordánsku.

autor: Nikola Liederhaus
Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.