První dojmy z nového Star Treku: Discovery zatím objevil jen nablýskaný kosmický chaos

27. září 2017

Space opery nutně potřebují dávku adrenalinu. Překvapivě výtečný projekt Expanse od kanálu SyFy na všechno nestačí. Kdo jiný by měl skomírajícímu televiznímu žánru vrátit drive než jeho základní kámen, univerzum Star Treku. Nová série Discovery má proto velké ambice – nejen jako obroditel „high concept sci-fi“, ale i jako komerční tahoun VOD služby CBS All Access. Hodně očekávání na jeden projekt. Jak si ale další z posádek, která se odvážně vydává tam, kam se dosud nikdo nevydal, vede?

Dvojice dostupných dílů budí, řečeno s Vulkánci, velmi konfliktní emoce. Tvůrčí duo Bryan Fuller a Alex Kurtzman je více než povolané. První jmenovaný se podílel už na seriálech Star Trek: Voyager a Hluboký vesmír 9, druhý scenáristicky odpovídá za úspěšný filmový restart. Discovery se vrací do historie série, zhruba dekádu před nástupem kapitána Kirka a legendární první posádky vesmírné lodi Enterprise. Seriál by se tak měl odehrávat v původní verzi univerza, nikoli v jeho „restartované“ podobě známé z posledních tří filmů.

Ze seriálu Star Trek: Discovery

Pokud abstrahujeme od listování v trekkie encyklopedii, pak design, vizuální řešení, ale i důraz na svižný epický start seriálu spíše souzní s posledními Star Trek blockbustery. To samo o sobě není problém, i televizní obrazovka dnes vyžaduje trochu jinou škálu atrakcí než v době, kdy se kapitán Kirk rval s gumovými ještěry. Problém spočívá spíš v tom, že krkolomnost a chabá logická motivovanost zvratů, kterou jde v případě filmů částečně omluvit nedostatkem prostoru, dělá v některých pasážích druhé epizody z Discovery překotné kosmo-béčko s WTF momenty.

Nový seriál přitom přichází s velmi atraktivní premisou – obřím konfliktem mezi mírotvornou Federací planet a dobyvačnou rasou Klingonů, kterou z hlubin zapomnění vyvede samozvaný sjednotitel, opovrhovaný odpadlík T’Kuvma. Mluví se tu klingonsky, energie se převádí do štítů, bitvy se vyhrávají úskoky podle mistra Suna a vesmír křižují desítky bojujících lodí. Prostě všechno, co space opera potřebuje. Škoda, že namísto pečlivě propracované mytologie, která patří k základním prvkům Star Trek univerza, nabídly první dvě hodiny seriálu spíš matoucí sérii zkratů a podivných rozhodnutí hlavních postav.

Ze seriálu Star Trek: Discovery

Milovníky humanoidů v upnutých uniformách může těšit, že Star Trek je stále doménou rasové i genderové diverzity. Bohužel nová hrdinka Burnham Michael, lidská chráněnkyně slavné ultra-racionální rasy Vulkánů, se zatím chová spíš jako bývalá pacientka profesora Junga a nabízí jenom málo indicií k tomu, proč by se měla vyrovnat charismatické velitelce Kathryn Janewayové ze seriálu Star Trek: Voyager.

Otázka, zda mají Discovery sledovat fanatičtí stoupenci Star Trek univerza, je, opět řečeno s Vulkánci, irelevantní. V případě všech ostatních jedinců ve vesmíru bude odpověď značně složitější. Po prvních dvou dílech se kloním spíš k té negativní.

autor: Vít Schmarc
Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Hurvínek? A od Nepila? Teda taťuldo, to zírám...

Jan Kovařík, moderátor Českého rozhlasu Dvojka

hurvinek.jpg

3 x Hurvínkovy příhody

Koupit

„Raději malé uměníčko dobře, nežli velké špatně.“ Josef Skupa, zakladatel Divadla Spejbla a Hurvínka