První velká deska roku. Podle Keeley Forsyth je v pořádku prostě jenom být

22. leden 2020

V britských seriálech hrála prostitutku nebo závislačku na heroinu a svoje první album vydala až po čtyřicítce. Přesto můžeme nahrávku Debris od anglické hudebnice a herečky Keeley Forsyth označit za první výraznou desku roku. Co je na albu tak výjimečné?

„Keeley Forsyth je známá především na britské televizní scéně. Její nejvýraznější role přišla v seriálu Happy Valley, a i proto si myslím, že bude zajímavé sledovat její kariéru i z vizuální stránky. Těším se třeba na klipy,“ řekla hned na začátek Komplexu Aneta Martínková s tím, že hudba Keeley Forsyth, která vychází z folkových kořenů, je velmi konejšivá. Zpěvačka kvůli svému hereckému backgroundu vyvolává dojem, že přichází na hudební scénu z úplného neznáma, její hudbu ale ukotvuje třeba zázemí labelu The Leaf, kde dlouhodobě vychází hudba s podobnou estetikou: intimní, na první poslech možná nenápadná, o to ale sofistikovanější.

„Ve spojení s minimalistickými aranžemi a i ve spojení s texty na mě deska působí tak, že je OK prostě jenom být,“ řekla Aneta. „Sociální sítě nás nutí neustále se prezentovat a manifestovat, že existujeme, že samotná existence nestačí. Tahle deska má naopak velmi příjemný vibe toho, že to stačí. Keeley Forsyth v písni Look to Yourself zpívá ‚youre only human, you’re only sister, youre only mother‘. Ta deska vyzařuje pocit, že není potřeba obhajovat svoji existenci. Tím je pro mě velmi uklidňující,“ dodala Aneta.

Jak Keeley Forsyth pracuje se svým hlasem a proč podobné nahrávky nevznikají u nás? Pusťte si celý Komplex.

Playlist:

Lisa O’Neill – John Joe Reilly (River Lea, 2019)
Lisa O’Neill – Blackbird (River Lea, 2018)
Keeley Forsyth – Debris (The Leaf Label, 2020)
Keeley Forsyth – Look To Yourself (The Leaf Label, 2020)
Keeley Forsyth – It’s Raining (The Leaf Label, 2020)
Keeley Forsyth – Start Again (The Leaf Label, 2020)
Nyx – Void (Nyx, 2019)
Gazelle Twin & Nyx – Deep England (unreleased, 2019)

autoři: Jiří Špičák , Miloš Hroch
Spustit audio