Publicistické ráno o fobiích

22. srpen 2007

Každý z nás má určitě z něčeho strach. Pokud se ale normální běžný strach přemění v nekontrolovatelný děs, pak už mluvíme o fobii. Právě této psychické poruše, kterou trpí nemalé procento z nás, jsme zasvětili Ráno ve střehu. Uslyšíte reportáže se zajímavými příběhy lidí a názory psychologů a psychiatrů. Nechyběly ani tradiční ankety, ve kterých jsme se na fobie ptali přímo vás.

Máte strach z pavouků, z výšek nebo jiných věcí - jinak řečeno, máte fobii? Věřte, že v tom nelítáte sami! Chorobným strachem už si prošla nebo trpí většina z nás. Pojďme si poslechnout z ankety Lucie Torakové, jestli vůbec víme, jaké fobie nás pronásledují a jak svoje obavy umíme definovat.

00588369.jpeg

Fobii, neboli psychickou poruchu provázenou chorobným strachem, můžeme mít vlastně ze všeho. Nejčastější je tzv. sociální fobie, kterou trpí asi 13 procent populace. Následující reportáž je o příznacích, druzích těchto poruch a také léčbě. Reportérka Zuzka Filípková si o fobiích povídala s odborníky psycholožkou Zdeňkou Sládečkovou a psychiatrem a psychoterapeutem Jánem Praškem.

Fobie je úzkostná porucha charakterizovaná chorobným, bezdůvodným strachem. A většina populace skutečně nějakou obavou trpí. Strach může být v nejrůznějších podobách. Od bázně z neznámého až po věci, které jsme si už ohmatali. Jaké jsou vaše nejběžnější obavy zjišťovala v ulicích Lucie Toraková.

Určitě každý z nás má z něčeho strach. Obyčejný strach, který je ale součástí naší psychiky, může přerůst v nekontrolovatelný děs, kterému se říká fobie. Zuzka Filípková vám ve své druhé dnešní reportáži přiblíží příběhy dvou lidí, kteří tento nezvladatelný strach prožívali a prožívají na vlastní kůži.

autor: ČRo Radio Wave
Spustit audio