Radio Ivo: Mladé povlaky

1. leden 2018
Radio Ivo na Radiu Wave

Rusko bylo odjakživa zemí se silnou romantickou básnickou tradicí. Proto se v současnosti nelze divit úzké spjatosti nejvyšších uměleckých kruhů s mafií. Georgi Atomov, kdysi mladý básník, začal svou kariéru jako uznávaný laureát recitačních soutěží. Nakonec se vyšvihnul na nezáviděníhodnou pozici na hraně zákona.

Jako přímý podřízený šéfa jedné odnože petrohradského organizovaného zločinu Anatolije Tichona (přezdívaného „Postava“) se mohl stát i oblíbeným regionálním televizním moderátorem. To ovšem nevěděl o bočních Tichonových aktivitách v chorvatském Primoštenu. A tady někde začíná background našeho příběhu.

O pár let později se zakomplexovaná úřednice Kamila cestou na pilates (a to není řecký ostrov!) setkává právě s odkudsi prchajícím Georgim. Je to shoda okolností, že se ve fitness centru ten den objevuje „záskok“ za oblíbenou cvičitelku, jakýsi „Pavel“? Zřejmě ne. A o tom už se zaposlouchejte do nečekaně kriminální zápletky, v níž se Romana Bohunská trošku víc odvázala a popustila uzdu své thrillerové vášni. Nutno říct, že ovšem v mnoha faktografických elementech její autorská stavba hapruje, Romana neví o mafii a o samotném Rusku zas tak moc, tak se chvílemi plácá v klišé a vy s ní. Nicméně, co jí opravdu jde, je opět postava submisivní sebelítostivé pindy Kamily. V tom je Romana silná v kramflecích.

Radio Ivo je přenesení rozhlasové hry na divadelní prkna bez jakékoli transformace. Pouze s možností vidět její vznik. Výrazová civilnost a zvukový realismus v pozvolném tempu. Normální příběhy ze života. Rozpačití performeři podávají vcelku suverénní výkon.

Ovšem vkládat této dívce do úst věty jako „na začátku devadesátých let zde byli ruští agenti, ale ty se podařilo odsunout“ je opravdu spíš naivní a nevíme, zda by se Český rozhlas neměl zamyslet nad občasným dramaturgickým dohledem nad Romanou. Přiznejme si totiž: napsat jeden až dva plnohodnotné dramatické texty v délce více než hodiny za měsíc je opravdu náročné. Podobně jako vyjít s Ruskem.

autor: Radio Ivo
Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.