Radio Ivo: Nebrečte mi do pupíku!

29. únor 2020
Radio Ivo na Radiu Wave

Kaučink a sport byly vždy spojené nádoby. Koneckonců samo slovo používané k označení osoby, která vám má pomoct se seberozvíjením, má původ právě ve sportovní terminologii. Dříve bychom tomu říkali „trenér“. V současnosti si tento původní výraz ovšem přisvojila a tak trochu okolnímu světu „ukradla“ BDSM komunita. O tom ví samozřejmě Romana Bohunská své. Zanořme se proto hlouběji do sebepoznání jedné z jejích nových ženských postav.

Radio Ivo je přenesení rozhlasové hry na divadelní prkna a zpět do rozhlasu bez jakékoli transformace, pouze s možností vidět její vznik bez přípravy. Výrazová civilnost a zvukový realismus v pozvolném tempu performerů Petra Marka, Johany Ožvold a Mariana Moštíka. Záznam nové rozhlasové hry vysíláme vždy poslední sobotu v měsíci od 20:00.

Japonská úklidová technika Sei-Ru Kan-To je stará jako úklid sám. V japonštině toto slovo dokonce neznamená nic jiného než „uklízení“. A Ing. Valdemar Novotný v průběhu let rozšířil své podnikání v oblasti čištění domácností i o pomoc s duševní hygienou jejich obyvatel. V malé obci mezi Suchdolem a Svratkou naráží na vztahově vyhořelý pár Jitky a Mílana „Míly“ Obličejových, kteří přesně takovéto služby potřebují. Uvědomuje si to ovšem zatím pouze ženská hrdinka jak jinak v tvorbě Bohunské, hlásící se k filozofii „homeopatického feminismu“, čili feminismu v mikroskopických dávkách.

Tento sociologický směr, přezývaný také „ředěný feminismus“, stojí na tezi, že „všeho moc škodí, ale něčeho málo pomáhá“. Ministerstvo zdravotnictví již dokonce certifikovalo dvě jeho stěžejní medicínské metody, které jsou v praxi zaváděny už na několika psychoterapeutických pracovištích v České republice. Přitom základní myšlenky těchto postupů stojí vlastně na velmi banálních a všeobecně uznávaných algoritmech: drobné domácí práce se mohou stát jednak koníčkem a zároveň přispívají ke stavu vnitřního klidu vedoucího k vyrovnanosti. A to Jitka Obličejová chápe a snaží se důkladnou aplikací této metody pomoci svému manželovi z depresí zapříčiněných nedobrovolným koncem jeho sportovní kariéry. Jitka vlastně kolem Míly skutečně příkladně šůruje, jenže Míla je stále myšlenkami někde v Příbrami roku 1999. Ale to už bychom prozradili příliš!

Premiérové díly Radia Ivo slýcháte na Radiu Wave každou poslední sobotu v měsíci od 20 hodin, všechny si je můžete pustit na wave.cz/radioivo nebo se přihlaste k odběru na wave.cz/podcasty.

Podstatná je ovšem ještě další informace: Romana Bohunská se v průběhu února dohodla s rodinami údajně zneužívaných středoškoláků na mimosoudním vyrovnání. Blahopřejeme všem zúčastněným stranám k nekonfliktnímu řešení, jehož datum padlo dokonce symbolicky na Den svatého Valentýna. A bylo na čase, neboť někteří z připravovaných hostů vysílání Radia Ivo podmínili svou účast dořešením sporu. V tuto chvíli můžeme tedy s radostí oznámit, že mezi budoucí hosty našeho vysílání po tomto aktu přibyde i Aňa Geislerová, která nedávno prohlásila: „Budu hrát pouze, když se ukáže, že paní Mgr. Bohunská není sexuální predátorka.“ To se sice doslovně neukázalo, nicméně s oblíbenou herečkou již údajně můžeme počítat. Těšte se tedy a jako závdavek si poslechněte nejnovější hru Romany Bohunské, vzniklou ještě v trestněprávně nejistém období.

Přijďte na natáčení další improvizované hry Radia Ivo 4. 3. 2020 s hostem Michalem Pěchoučkem! Začínáme v 19 hodin ve Studiu 2 Českého rozhlasu na Vinohradské 12 v Praze. Vstup je zdarma a bez rezervací, kapacita studia je však omezená. Dorazte včas!

autor: Radio Ivo
Spustit audio