Radio Wave na MFF Zlín

7. červen 2010

V pátek 4. června vysílalo Radio Wave svou pravidelnou Odpolední session výjimečně z 50. ročníku Mezinárodního festivalu filmů pro děti a mládež ve Zlíně. Náš hudební a filmový redaktor Aleš Stuchlý si postupně (za podpory kolegy Jakuba Lišky) přizval k mikrofonu několik tuzemských i zahraničních osobností různých profesí: výsledkem je poučná názorová freska, v níž se od seriózních rozborů přechází ve fanouškovská vyznání a na soustředěný popis těch nejzajímavějších titulů a sekcí se volně navazuje lehkonohými žerty.

Prvním hostem byl velmi britský sympaťák s vybraným vkusem, filmový kritik a šéfredaktor Mezinárodního filmového průvodce Ian Haydn Smith. S letošním porotcem pro Soutěž evropských debutů šla řeč o filmovém surrealismu i vášni pro vizionářské filmy Karla Zemana.

Jeden z hlavních dramaturgů akce a člen programového oddělení Rudolf Schimera přiblížil klíčové snímky ze sekcí, které měl na starosti: Noční Horizonty a Anime. Vedle režijní prvotiny mexického hudebníka Omara Rodrígueze-Lópeze (člen kapely The Mars Volta) a sugestivního snímku Polytechnika respektovaného kanadského režiséra Denise Villeneuva se probíraly zejména originální vize a bizarní náměty japonských animovaných titulů.

02071267.jpeg

Mikk Granström, mladý ředitel prestižního filmového festivalu zaměřeného na tvorbu pro děti a mládež (tzv. Tallinn Black Nights) v minimalistickém rozhovoru - mírně poznamenaném ne zcela kompetentním překladem – mimo jiné prozradil, že Estonci chodí do kina výhradně v zimě.

Poslední hodina Odpolední session se nesla v příjemně vylehčeném duchu: jedna z nejlepších tuzemských tlumočnic, Alžběta Šáchová (např. LFŠ Uherské Hradiště, Festival otrlého diváka v Praze atd.), se rozpovídala nejen o prekérních situacích překladatelky tváří v tvář vulgárním výrazům. Během svěžího slovního ping-pongu došlo i na Josefa náhlovského, modrou kytaru Standy Hložka a dokonce i na modlení. Pámbu s námi a Zlín pryč!

Spustit audio