Ráno sázet stromky, večer beaty. Startér představuje hudební poustevnici Josefinu Dusk

19. květen 2021

Studovala hereckou konzervatoř, ale pak se přestěhovala do jižních Čech, kde se živí sázením stromků nebo výpomocí u sousedů. Všechen volný čas pak věnuje hudbě. Josefina Dusk potvrzuje naši domněnku, že je hudební poustevnice. Její písničkářství je záležitost intuice.

Zní osobitě a vyzrále, i když Josefina přiznává, že hudbu dělá teprve rok. Nejdřív zkoušela hraní s kamarády, ale kapela jí připadala „moc organická“. Přesedlala proto na elektronickou hudbu a velmi rychle se v ní našla.

Písničky prý skládá po večerech a nikdy nad nimi moc dopředu nepřemýšlí. Možná proto působil song Somewhat Sideways tak bezprostředně – zůstaly v něm kondenzované emoce, které nás navíc bavily svou ambivalencí. 

Z českých kapel má Josefina ráda Zrní, jinak ale připravila playlist plný neznámých umělců, jejichž desítky let staré songy znějí, jako by je měli vydat v roce 2035.

Jak si Josefina představuje svou budoucnost? A proč vyměnila divadelní prkna za koncertní stage? Poslechněte si záznam ze Startéru s nadějnou a ojedinělou písničkářkou Josefinou Dusk.

autor: Jonáš Zbořil
Spustit audio

Související

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Hurvínek? A od Nepila? Teda taťuldo, to zírám...

Jan Kovařík, moderátor Českého rozhlasu Dvojka

hurvinek.jpg

3 x Hurvínkovy příhody

Koupit

„Raději malé uměníčko dobře, nežli velké špatně.“ Josef Skupa, zakladatel Divadla Spejbla a Hurvínka