Rap je jako řízení formule, je to instinktivní věc, říká rapper Domo

15. říjen 2021

„Texty mi trvá napsat hrozně dlouho. Ty nejlepší vznikají po návalu inspirace nebo nastoupení moodu, který mám maximálně půl hodiny. Je to hodně intenzivní a v ten moment vůbec nepřemýšlíš, jak věci zní, nekoriguješ je. Prostě to jenom dáváš. To je ta ideální forma. Druhá je postupné budování. Na jednotlivé věci čekáš, ale to není moc dobré. Občas to tak dělám, a moc nad tím začneš přemýšlet. Rap je jako řízení formule, je to instinktivní věc,“ popisuje domácí rapper Domo.

V Praze usazený rapper Dominik Čech aka Domo vydává po dvou řadových deskách nové EP Nagano. Hudebník, který strávil rok života v Japonsku, dnes patří pod domácí label Die Mannschaft. Řadí se tak po bok zvučných jmen současné rapové scény jako Labello nebo Anki.

Domovo EP Nagano

„Sexismus byl v rapu odjakživa, jenom to dnes některým lidem nedochází nebo si to nechtějí přiznat. Mluví se o tom, jako by šlo o nějaký nový nešvar nebo téma. Dnešní jazyk a pojmy, které používáme, jako je objektivizace žen, jsou prostě v rapu odjakživa,“ říká Domo.

„Není to pozitivní jev. Já to reflektuju jako nešťastné. To téma je důležité a mělo by se o něm mluvit. Ovšem způsob, kterým se řeší, a targeting, který vytváří, tomu vůbec nepomáhá,“ vysvětluje rapper.

Často otevírané téma sexismu v domácím rapu Domo i nadále podrobněji rozvádí. „Je potřeba mnohem větší erudice v samotném žánru. Taky je potřeba si zjistit souvislosti na hudební scéně. Jak člověk k lidem dlouhodobě promlouvá, jaké jsou o něm informace. Nemůžu si pomoct, ale když se někdo dlouhodobě o ženách vyjadřuje pozitivně, a pak jednou řekne slovo na ‚k‘, tak to akorát ukazuje omezenost lidí, co o tom píšou,“ uzavírá Domo.

Upozornění: Klip k tracku Pokeball obsahuje vulgarismy.

Jak současná média přibližují rapovou scénu svým posluchačům a čtenářům? Jak se na Domovi podepsal jeho roční pobyt v Japonsku? A která témata rezonují v domácím rapu? Poslechněte si celý rozhovor s rapperem Domem.

Spustit audio

Související

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.