Rap pouští lidi do míst, kam by sami nikdy nevkročili, říká hudebník yeezuz2020

25. srpen 2023

„Lidi zrají. Zjistíš, co v té hudbě vlastně chceš. Když se podívám na svůj projev – dneska už jsem se naučil víc pracovat s hlasem. I když zkoušíš skoro denně, tak nic není hned. Myslím, že teprve teď se dostáváme na level, kde už jsem chtěl dlouho být. Proto jsem s předchozími věcmi nebyl tak spokojený,“ popisuje rapper yeezuz2020 společnou tvorbu s hudebním producentem mdmxem.

Spolupráce mezi yeezuzem2020 a mdmxem trvá už celou dekádu. V roce 2020 stihli vydat hned dvě alba, RIOT a Leopard. Nová deska Amore přichází ale až letos na konci července. Za prodlevou mezi jednotlivými releasy stál zejména společný čas ve studiu a problém s dotahováním rozpracovaných tracků do úspěšného konce. „Přijde mi, že máme tvůrčí vlny. Za kratší čas uděláme víc tracků a pak si od toho potřebujeme dát pauzu, popisuje mdmx.

mdmx a Yeezuz2020

Dvojice hudebníků v proskleném studiu odehrála upravené verze svých tracků. Originály obsahují řadu vulgarismů, které se neslučují s kodexem Českého rozhlasu. Umí ale rap existovat i bez nich? „Určitě umí. Záleží spíš na pocitech. Zrovna deska Amore vznikala v mém temnějším období. Podle toho, jaké máš rozpoložení, tak to z tebe vyleze. Nekontroluješ se. Když píšeš text, tak to najednou přijde. Někdy tam slovo je, někdy není, nabízí svůj postoj hudebník.

„Rap je pro lidi zajímavý i tím, že je pouštíš do míst, kde jsou jejich tajné myšlenky nebo by tam sami nikdy nevkročili. Myslím, že na tom rap docela stojí. Je tam určitá špína, uzavírá yeezuz2020.

Kam si zajít na křest nové desky Amore? Poslechněte si celou Radio Wave Studio Session.

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.