Rap s tupou katanou a příliš dokonalý Šting. Startér dal šanci Smile a rapperovi Das Ady

21. leden 2020

Dvanácté kolo hitparády neobjevených se vrací po bezprecedentní pauze, ale zato s dost energickými novinkami. Rap Das Adyho zní jako samurajská smršť, i když se při tom máchání párkrát sekne katanou, stará známá firma Smile zase o něco zdokonalila své epigonství Stinga v době, kdy ještě hrál s The Police.

Das Ady je umělecký pseudonym Adama Langera, třiadvacetiletého absolventa činohry na pražské DAMU a herce momentálně usazeného v ostravské Aréně. Samozřejmě jsme si Adyho rovnou zaškatulkovali do svébytné kategorie damurapu, kam patří třeba projekty Mutanti hledaj východisko, SEBE, Matka nebo P/\st. Das Ady v tracku Tokio představuje typické rapové intro: nejdřív je potřeba přijít a říct, kdo je tady nejlepší. V textu, který se chová jako extenzivní metafora na Japonsko, předvádí Ady flow, jako když seká katanou. Zároveň se člověk nemůže ubránit dojmu, že je to všechno jenom nacvičená role. Tokiu chybí uvěřitelnost. Cenění zubů a máchání samurajským mečem působí legračně. Někdo by mohl spekulovat, že je to záměr. Jenže nadsázku umí Mutanti i P/\st o něco lépe. Ale uvidíme, třeba se samurajský rap chytne!

Smile asi moc představovat nemusíme. Kapelu Jirky Marka milujeme už tři roky. Energičnost, úplně prosté nadšení a optimismus, které naplňují jeho songy, nás fakt baví. Pojmenovat kapelu Smile si může dovolit fakt jenom Jiří. Share the Light je další dávka pozitivních vibrací, plno nápadů, mnohohlasy, hammondky, trocha matematiky a pak samozřejmě nejdůležitější ingredience: The Police. Jiří se ale s každým dalším songem blíží dokonalosti, což je pro něj vlastně na škodu. Až moc začíná znít jako jeho vzory. Což navíc v roce 2019 znamená být trochu anachronický. Jestli ale chcete zábavný track, který vás naplní radostí ze života, prostě tomu pošlete hlas!

Nebo si vyberte úplně jiného favorita, případně pošlete vlastní pecku na adresu starter@rozhlas.cz a buďte dobrý!

autoři: Jonáš Zbořil , Jakub Kaifosz
Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.