Rap ze sudetské večerky a nejdrzejší holky ve hře. Jaké jsou nejlepší české nahrávky poloviny roku?

7. červenec 2022

Za uplynulý půlrok se na české scéně urodilo mnoho povedených nahrávek, hudební redakce Radia Wave vám pomůže se v nich trochu zorientovat. Vybrali jsme šest z nich, které nás zaujaly nejvíc.

Co si pustit a na jaká jména si počíhat v lineupech letních festivalů? Poradí Sarah Abulkasim, Filip Černý, Martina Foldynová a Aneta Martínková.

lobbyboy&saab900turbo - Macocha

„Nejsem bad ani boujee,“ oznamují suverénně rapperky lobbyboy&saab900turbo na svém druhém EP Macocha z letošního ledna. Tahle pozoruhodná nahrávka o pouhých čtyřech skladbách má sílu, která by prorazila zeď. Rapový egotrip se tu obrací úplně naruby, performerka Kateřina Konvalinová a sochařka Erika Velická jsou samorostky, které nestojí o ničí uznání. „Zbyla tu sláva, a tak si ji vem, já půjdu pěšky a bude mi hej,“ rapují a posílají masivní trapové zdvižené prostředníčky všem snahám šplhat po společenském žebříčku. Hymny pro všechny, kdo vědí, že i prohra může být magická a osvobozující. Nejdrzejší holky ve hře.

Mat213 - r/interstreamin'

„Jsem malej rytíř s Billa taškou, I don’t have a clue,“ zpívá Mat213 v úvodním tracku svého letošního LP r/interstreamin', který se jmenuje Meč a sandály. Tahle věta šikovně zachycuje všechny důvody, proč mladého studenta pražské Akademie výtvarných umění sledovat. Ve svojí nespoutané představivosti propojuje svět počítačových her s každodenními úkony jako je nákup, svižně přepíná mezi češtinou a angličtinou, občas přihodí i trochu španělštiny. Reaguje na aktuální popové trendy, zároveň si ale zachovává velmi osobitý rukopis. Přechod mezi mládím a dospělostí je téma v každé generaci. Specifickou dobovou poetiku, kterou má tohle období pro současné hrdiny, zoomery, Mat213 zachycuje na české scéně snad nejlépe.

Anki – No More Drama

Česko-vietnamský rapper Anki představil letos v květnu svou první česky rapovanou desku No More Drama. Celý projekt doprovází melancholická nálada cloud rapu, která posluchači dává pocit, že je v pohodě se občas ztrácet v životě i vlastní hlavě. S obrovskou pokorou k jazyku volí Anki pro svou desku texty, které se vymykají konvenčním představám o rapových tématech. Produkci alba si vzal na starost, již tradičně, Lastsword, ale o její část se zasloužil třeba i Lvcifer nebo Tomáš Havlen. Deska nás provádí trnitou cestou ze sudetské večerky na pražské Vinohrady, kterou nám Anki poctivě vyšlapal.

Sing Sing Soundsystem – Vol. 3

Třetí díl kompilace pražsko-berlínského kolektivu Sing Sing Soundsystem otevírá skladba 22.4.2022, tedy datum počátku ruské agrese na Ukrajině. Intro, beze slov, představuje hlavní ideu počinu a dokonale zhmotňuje rozporuplné myšlenky, které v sobě v této nejisté době nosíme – absurditu války a víru v lepší zítřky. V tracklistu můžeme narazit na zajetá jména jako Aid Kid, Wax Museum nebo Igor Bruso, jenž do kompilace přispěl nejen svým sólo projektem Terror Phoenix, ale i šuplíkovou skladbou kapely Deaths z roku 2017. Z čerstvých objevů je to pak Ketcat, která posluchače svým RnB soundem/zvukem teleportuje do pozdních devadesátek, nebo třeba projekt Dým. Výtěžek z kompilace poputuje dobrovolníkům, kteří pomáhají s nouzovým zásobováním úkrytů na Ukrajině.

Ethno Service – NMA

Na konci letošního května vydala pražská hudební dvojice Ethno Service novou desku NMA. Navázala tak na debut Elastan z roku 2020. NMA nabízí kombinaci hypnoticky pomalé elektroniky, experimentálních postupů i zlomeného zvuku. Šest původních skladeb Jonáše Rosůlka a Petra Kachtíka na desce doplňují dva remixy od Lucie Štěpánkové aka Avsluta a producenta Exhausted Moderna, který se tentokrát ukrývá pod pseudonymem Oblaka. Deska vyšla digitálně a v limitovaném množství na kazetách jako třináctý release labelu LBD sounds.

Anna Vaverková - Roztomilá holka

Hned na úvod letošního roku vydala své sólové debutové EP Roztomilá holka písničkářka Anna Vaverková, kterou můžete znát jako klávesistku berlínských The Flavians. Ti si v minulosti dokonce zahráli na Glastonbury nebo sdíleli pódium s velšskými Catfish and the Bottlemen. V Berlíně usazená zpěvačka, songwriterka a producentka se začala věnovat sólové tvorbě potom, co (z evidentních důvodů) nebylo možné vyjet na tour. EPčko vydané u berlínsko-pražského labelu ODDITY těží ze zvukového minimalismu za použití chorusovaných kytar a retro laděných synťáků. Nahrávka je něžná, vyklidněná, ale i smutná a pichlavá. Pichlavá v tématech, která otevírá – Vaverková se v textech věnuje feminismu, ženskému orgasmu nebo genderovým stereotypů.

Co říká rapper Anki? Kteří výtvarníci dělají nejlepší hudbu? A proč je nahrávka Anny Vaverkové „pichlavá“? Poslechněte si celý příspěvek.

Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.