Redaktor Martin Macháček doporučuje: Záznamy Komedie a surrealistickou prokrastinaci

10. září 2015

Rozněžňovat se nad všemi guilty pleasure lahůdkami, kterými jsem se porůznu obklopoval a dělám to doteď, by vydalo na nevkusně dlouhý seznam napříč popkulturou. Neměl bych ani opomíjet pokoutně poskládanou sbírku disket s hentai erotikou, ale raději se budu věnovat divadlu, které s tím vším dost možná souvisí.

Divadelní záznamy: DV8

Llyod Newson patří ke světovým špičkám a se svou skupinou „deviantů“ DV8 už několik desetiletí sebevědomě bourá klišé, tabu a dekorace. Za jeden z nejsilnějších zážitků považuji televizní verzi uhrančivé produkce Dead Dreams of Monochrome Men (v divadle 1988 a na obrazovce 1989). Newson se nechal inspirovat nejaktivnějším obdobím sériového vraha Denisse Nilsena, který vyhledával osamělé, mladší muže a zabíjel je. Skrze vyhrocené obrazy se inovativně, velmi otevřeně vyrovnává s homofobií a vnitřními démony psychopata. Za černobílým, surově nasnímaným snímkem stojí režisér David Hamilton, který později natočil několik dalších Newsonových projektů v obdobně pozoruhodné kvalitě.

Divadelní záznamy: Pražské komorní divadlo

Ačkoliv je největší královnou na televizním trhu francouzsko-německá ARTE, která vysílá čerstvé novinky režisérů hýbajících evropskými divadelními trendy, občas se něco povede i České televizi. Nejsoustředěnější cyklus !dvanácti! záznamů pomohl uchovat highlighty repertoáru Pražského komorního divadla, byť před jeho koncem, ale ve skvělé formě. Pařízkovy i Jařabovy inscenace se musí pustit najednou. Doporučovat jednotlivosti by bylo pošetilé, protože cyklus funguje jako jeden celek.

03468156.jpeg

Mládí s flashem; tři angličtí gentlemani

Za nejbizarnější kratochvíli jsme s přáteli považovali sledování webů, kde svoji práci prezentovali shodou okolností tři britští „animátoři“, nebo jak těmto vtipným ostrostřelcům říkat. Prvním je londýnský vtipálek Joel Veitch, který zásobuje svůj web rathergood.com animacemi s obřími krabími hlavami, kterak soupeří s Britney Spears o pozornost, nebo vytváří svérázné klipy pro svoji kapelu 7 Seconds of Love. Další mnou oblíbený tvůrce je „videošaman“ Cyriak Harris, který svými filmečky s obřími krávami zpříjemňuje především osamělé večery s přáteli. Vrchol tvoří surrealista David Firth, který vytvořil jednu z nejikoničtějších flashových podivností. Série Salad Fingers o osamělém tříprstém chlapíkovi žijícím v dystopické prázdnotě, co miluje osahávání rezavých věcí a krvácení, pozvolna vznikala od roku 2004 a zatím poslední, desátý díl se objevil v září 2013. Co je na celém ponurém vyprávění krásné, je mimo jiné hudba. Firth totiž do svých videí používá smyčky z tracků od Boards of Canada nebo Aphexe Twina.

Facebook: Joan Cornellà

Profil tohoto barcelonského výtvarníka mluví sám za sebe. Pokud je vám smutno z lidí, stačí se podívat na jeden z jeho obrazů. Svět je hned barevnější, veselejší a jeho neodvratné odsouzení k apokalypse se zdá hned snesitelnější.

 
03468154.jpeg
autor: Martin Macho Macháček
Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.