Remixové orgie napříč styly a vzpomínka na ballroom pionýra. FVLCRVM, Basement Jaxx a další sklepmistři

18. březen 2021

Řádných remixů není nikdy dost – zvláště když jde o nečekané spojení napříč žánry i historií. A tak jsme ve Flámu kromě poslechu Basement Jaxx remixů pro Shygirl a Kamixlo remixujícího Namasendu museli i zavolat slovenskému kolegovi Pištovi aka FVLCRVMovi, který právě vydal remixovou verzi svého skvělého EP Attentioncore.

Na ní se potkává stylově rozkročená sestava – od hyperpopu Babii z kolektivu Gloo kolem Iglooghosta až po rovnější rytmy německého dua Kilian & Jo nebo dusavý takt kolegy Kasperga. S Pištou jsme rovněž probrali i přístup k výběru vhodných remixérů, očekávání od předělávky svého tracku i to, jak obtížné může někdy být odmítnout hotový remix od oblíbeného interpreta.

Zbytek dílu jsme se věnovali smutnému skonu ballroom pionýra Vjuan Allure, který svým inovativním soundem ovlivnil celou další generaci klubových tvůrců a pomáhal pilovat ikonický zvuk vogue scény. Jeho dvě dekády staré tracky zní stále světelné roky napřed. S tragickým odchodem dalšího zásadního tvůrce je bilance roku 2021 na tanečním poli zatím dost tristní.

Trochu světla na konci tunelu poskytl aspoň Kewu s první vlaštovkou ze své autorské tvorby. Jedna vlaštovka sice jaro nedělá, ale prý toho má v rukávu víc. Uslyšíte brzy!

S čím si dělal FVLCRVM rizoto? Co má společného Kewu a Tygr z Medvídka Pú? A dá se na mase vydělat? Poslechněte si novinky z callcentra Flám! 

autoři: Jan Bárta , Kewu
Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.