Režisér Eskil Vogt: Film Slepá je víc o tvůrčím procesu a imaginaci než o slepotě

29. květen 2015

S Eskilem Vogtem jsme mluvili o jeho režijním debutu Slepá, do české kinodistribuce ho vybrala skupina padesáti filmových nadšenců v rámci evropského projektu Scope50. Film je sondou do vnitřního světa slepé ženy, je o představivosti, důvěře v to, co vidíme, a vztahu scénáře a obrazu.

Příběh slepé Ingrid ukazuje a vizualizuje čistou imaginaci bez cenzury, užším tématem snímku je ale samotný kreativní proces. Stejný, jakým prochází autor scénáře, norský scenárista a režisér Eskil Vogt. „Řekl bych, že je ten snímek spíš než o samotné slepotě o našem vnitřním životě, o myšlenkách, sexuálních fantaziích, o všem, co v nás vře, a možná to ani neumíme sdílet s okolím.“ Eskil zároveň přiznal, že na plátně je vidět i část z jeho vlastních fantazií a představ, protože scénář psal hodně spontánně. Inspirací mu při tvorbě byla i nejmenovaná žena, která v mladém věku přišla o zrak. Sama pak hotový film viděla díky verzi s komentářem pro nevidomé hned několikrát.

Nedávno se v české distribuci objevil jiný norský snímek Proti přírodě, kde nás pouští do svých necenzurovaných úvah hlavní postava muže Martina.
„Režisér snímku Proti přírodě je můj kamarád. Když jsem viděl první sestřih jeho filmu, řekl jsem mu, že tady máme něco společného. Filmy se liší stylem, ale mají společnou ambici dostat se do něčích myšlenek, ukázat něčí vnitřní svět. To já vidím v jeho filmu i on v mém,“ říká Eskil Vogt.

V rozhovoru nevyzradíme konkrétní systém filmové řeči, který kombinuje voiceover hlavní postavy a to, co se děje v obraze. Nejlepší bude, když si to každý divák rozklíčuje až postupně při projekci.

Skupina Scope50 vybírá do distribuce co nejlepší filmy, které mají zároveň i komerční potenciál. Film Slepá si na sebe podle Eskila už vydělal, ale nebyla to sázka na jistotu. Snímek podle něj není žánrově pevně vymezený, a tak to byl i v Norsku trochu risk. Lidé mají rádi thrillery, dramata, komedie, ale tento film není přesně definovaný – přesto ho diváci i poroty festivalů přijímají a velmi oceňují. Eskil Vogt byl při projekci svého filmu v kontaktu s publikem mnoha zemí, a tak si všiml odlišných reakcí na humorná místa. To je podle něj ta jediná okamžitá zpětná vazba, kterou jako autor na premiéře dostane. Největší salvy smíchu zažil při projekcích v USA. Film měl premiéru v České republice minulý týden, reakce publika a hlavně snímek samotný si můžete užít v distribuci, která začíná oficiálně ve čtvrtek 4. června.

Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.