Režisér Ondřej Hudeček z festivalu Sundance: Stroupežnického jsme si mohli vymyslet

26. duben 2017

„Nedá se říct, že by na Sundance člověk seděl obklopen desítkami producentů, kteří po pěti minutách filmu zvedají telefon a volají do LA, ale určitě je to festival, na kterém je velké množství lidí z filmového průmyslu,“ popisuje den po návratu z cest svou čerstvou zkušenost z festivalu oceněný režisér Ondřej Hudeček.

Z víc než osmi tisíc krátkých filmů zaslaných na americkou přehlídku nezávislé tvorby jich do soutěže postoupilo sedmdesát dva. Mezi nimi se objevil i vůbec první český krátkometrážní snímek. Cenu za nejlepší režii si odnesla veselohra o třech obrazech s názvem Furiant. Film, který se věnuje divokému dospívání klasika Ladislava Stroupežnického a ukazuje ho tak, jak jej z učebnic pravděpodobně neznáte.

Tušil vůbec někdo z návštěvníků festivalu Sundance, kdo byl Ladislav Stroupežnický? „Klidně by to mohlo být celé smyšlené. Otázky by spíš mohly být směřovány tak, jestli je to pravda, kolik z toho je pravdy a jestli někdo takový opravdu v Čechách žil,“ říká režisér.

„Pro mě to bylo hrozně zábavné. Nervozita pro mě moc není. Bylo to jako návštěva Disneylandu, kdy se člověk prochází jeden den po studiu Fox, druhý den po studiu Walta Disneyho a Sony. Já jsem se na ty schůzky vlastně těšil,“ popisuje autor snímku několikadenní maraton setkávání se se zástupci filmového průmyslu ve festivalovém městečku Park City.

Poslechněte si celý rozhovor z vysílání na Vltavě.

autor: Jakub Krásný
Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.