R.I.P. Lil Bub. Smrt kočičí celebrity značí definitivní konec internetu kuriozit

9. prosinec 2019
Fenomem

První prosincový den proběhla internetem smutná zpráva – ve věku osmi let nás nečekaně opustila Lil Bub, kočičí celebrita známá z nespočtu memů, ale také talk show, celovečerního dokumentu nebo písniček. Smrtí Lil Bub nejspíš definitivně skončila jedna éra internetu, v níž síť rodila bizarní hvězdy, jako byla právě kočka s tělesnými deformacemi.

Když v listopadu 2011 adoptoval Mike Bridavsky z americké Indiany koťátko divoké kočky a to pojmenoval Lil Bub, těžko mohl očekávat, co se spustí za sled bláznivých událostí, které mu změní život. Kočička byla postižena dwarfismem, poruchou růstu kostí i genetickými deformacemi, kvůli kterým jí chyběly zuby a z pusy trčel jazyk. Jemu ale přišla roztomilá. Bridavsky natočil video s její kolébavou chůzí a útokem na kameru, umístil ho na YouTube a následně i založil blog na Tumblru. Odtud se fotky Lil Bub dostaly na Reddit, kde se okamžitě stala hrdinkou memů. V ten moment nejspíš jejímu majiteli došlo, že má doma něco víc než jen neobyčejné koťátko. Začal Bub pravidelně natáčet na youtubový kanál – mezi nejpopulárnější videa patřil třeba vlog, v němž kočička leží v šátku u krbu a vánočního stromečku a spokojeně přede. Měla také facebookový účet, kde rychle nasbírala tři miliony fanoušků. Přes něj Bridavsky prodával trička, hrníčky nebo pohlednice s jejím portrétem. Zrodila se největší internetová kočičí hvězda. Možná všech dob.

V roce 2013 o fenoménu kočičích celebrit z internetu vznikl dokument Lil Bub & Friendz, Bridavsky o ní vydal knihu a objevila se v několika písních, třeba Meowpurrdy, kterou ze zvuků jejího mňoukání natočili rappeři Run the Jewels. Do portfolia Lil Bub patří také nespočet reklam, televizní talk show nebo bizarní hudební album Science & Magic: A Soundtrack to The Universe, které zní jako sci-fi new age pro kočky. Bridavsky popularitu svého mazlíčka skutečně vytěžil až do dna, k jeho dobru lze ale přičíst, že peníze, které na ní vydělal, putovaly do různých charitativních organizací starajících se o znevýhodněná zvířata.

Jediným konkurentem Lil Bub mezi kočičími celebritami poslední dekády byla jiná postižená kočka s mrzoutským výrazem, kterou memová kultura překřtila na Grumpy Cat. Ta zemřela letos v květnu ve věku sedmi let. Lil Bub ji tedy přežila o půl roku. Celý život bojovala s osteoporózou a dalšími nemocemi, ale podle jejího majitele byla do poslední chvíle dobře naladěná a umřela nečekaně ve spánku. Vzápětí ji připomněla nová várka memů a také mnohé články v seriózních médiích rekapitulující její odkaz. Snad žádná kočka v historii nedostala tolik nekrologů.

Zobrazit příspěvek na Instagramu

This is my first photo with BUB next our last photo together. On the morning of Sunday, December 1st 2019 we lost the purest, kindest and most magical living force on our planet. BUB was cheerful and full of love laying in our bed with us Saturday night, but unexpectedly passed away peacefully in her sleep.. I have always been fully transparent about BUB's health, and it was no secret that she was battling a persistent and aggressive bone infection. Even knowing this, we weren't expecting her to pass so soon or so abruptly without warning. I truly believe that she willingly made the decision to leave her failing body so that our family would not have to make that difficult decision ourselves. It is impossible to put into words the profound effect that BUB has had on my life, on the lives of thousands of homeless pets, and on the lives of those of you that have cared for her as if she were your own family. She taught me everything that I know about unconditional love, she brought my wife Stacy and I together, she's the reason we have our beautiful children Rosco and Lula, and she has been a constant source of warmth and love in our lives for the past 8 years. To say that our family is devastated would be an understatement. But most importantly, BUB has made a huge difference in the world of animal welfare, and in the lives of millions of people worldwide. She has literally saved thousands of lives (both pets and humans), she started the first national fund for special needs pets, she was the subject of groundbreaking genetic and biological research, she's helped raise over $700,000 for animals in need, and has spread a message of determination, positivity, and perseverance to people all over the world. And even though my heart is absolutely crushed by her graceful departure from planet Earth, I know that her sprit, magic, and overwhelming energy are still with us, reminding us every day to be better. Dearest BUB, I will never forget your generosity, your limitless supply of love, or your uncanny ability to bring so much magic and joy to the world. I am forever honored and humbled that you chose me as your caretaker. Please visit all of us in our dreams o

Příspěvek sdílený Lil BUB (@iamlilbub),

Lil Bub byla produktem divoké a rozverné éry internetu, který byl jako masové médium ještě pořád trochu v plenkách a uživatele zajímaly různé bizarnosti a kuriozity. Žádný div, že to byla doba, jejímiž největšími celebritami byli domácí mazlíčci. Podvratný duch raného internetu dál přežívá v memové kultuře, ale jinak už síť v podstatě splynula s normálním děním kolem nás a neslouží jako okno do jiného, zábavnějšího světa, v němž panovaly jako největší celebrity právě kočky. Teď místo sdílení fotek mazlíčků řešíme politiku nebo si kupujeme oběd. Někomu se po staré éře bude určitě stýskat, časy kočičích celebrit, jako byla Lil Bub, se ale už určitě nevrátí.

Poslechněte si nový díl Fenomemu a dozvíte se, co všechno za osm let svého života zvládla postižená kočička Lil Bub, jak se dostala ke spolupráci s Run the Jewels, kdo byl její největší konkurentkou a proč už se nejspíš nikdy neobjeví kočičí celebrita stejné nebo větší velikosti jako ona.

autor: Karel Veselý
Spustit audio

Související

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.