Rusko? Nemůžu na něj přestat myslet. Martin Ryšavý vypráví své zkušenosti a zážitky nejen ze Sibiře

14. březen 2022

Spisovatel a filmař Martin Ryšavý věnoval značnou část svého dosavadního profesního života Rusku, především tomu sibiřskému. Teď pozoruje, jak mezi Ruskem, které rozpoutalo válku na Ukrajině, a zbytkem světa patrně vzniká nová železná opona.

Martin Ryšavý do Ruska jezdí kvůli poznávání Sibiře už tři dekády. Svědčí o tom pět jeho celovečerních dokumentárních filmů, jako je například Afoňka už nechce pást soby, napsal také několik knih, například román Cesty na Sibiř. Na sklonku loňského roku vyšla novinka Tundra a smrt, esejistický text propojující zážitky z tundry, tajgy, ale i z Ruska během války na východní Ukrajině. V Česku je jen velmi málo lidí s podobnou dlouhodobou znalostí ruských periferií.

Kolyma

Když medvěda střídá člověk

Jak vypadá ruská polární stanice v tundře, když na ni po dlouhé době dorazí lidé? O čem spolu osamělí muži za polárním kruhem mluví? Co to je Pleistocénní park profesora Zimova a do jaké míry v megalomanských plánech tohoto projektu hrají roli klimatologické výzkumy permafrostu a do jaké míry byznys? Jaké projekty na hraně geniality a šílenství Martina Ryšavého zajímají? Jak je na tom Rusko se svým vyhlášeným alkoholismem?

Trhy v Jakutsku

Diskuse je marná

Hodně lidí na Sibiři od centrální vlády skoro nic nečeká a není překvapeno, když ta je nechá na holičkách. „Oponovat proputinovským názorům v diskusích pro mě nemá cenu, máme úplně jiné zdroje informací. Řada Rusů je také dlouhodobě vychovávána v tom, že Rusko musí bránit za každou cenu jako rodinu. Pokud snad dochází k nějakému vystřízlivění ze současného vedení státu, tak myslím, že to není na základě informací od cizinců,“ říká v cestovatelské Casablance s tím, že na Rusko a Ukrajinu nedokáže přestat myslet.

Jaké je Rusko a zvlášť život na jeho sibiřských periferiích? Jaká je pro milovníka Jakutska nebo Kolymy Moskva? Poslechněte si kompletní záznam cestovatelské Casablanky.

autor: Pavel Sladký
Spustit audio

Související

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Hurvínek? A od Nepila? Teda taťuldo, to zírám...

Jan Kovařík, moderátor Českého rozhlasu Dvojka

hurvinek.jpg

3 x Hurvínkovy příhody

Koupit

„Raději malé uměníčko dobře, nežli velké špatně.“ Josef Skupa, zakladatel Divadla Spejbla a Hurvínka