Ruský sport v izolaci. Budou sankce kromě sportovců bolet i Putinův režim?

4. březen 2022
Tribuna

I sport v posledním týdnu reaguje na ruskou invazi na Ukrajinu. Děje se tak prostřednictvím sankcí: ruští sportovci například nemohou startovat na mnohých mezinárodních akcích a ruší se i utkání či šampionáty, které se měly konat v Rusku. Jak se válka promítá do sportovního světa?

Opatření proti ruskému sportu tu z důvodu masivního dopingu existují již od roku 2014 a viděli jsme je i na nedávno skončené olympiádě v Pekingu, kde ruští sportovci nastupovali pod vlajkou Ruského olympijského výboru. Aktuální sankce ale zachází mnohem dál a zemi de facto škrtají ze světového sportu.

Ruské, potažmo běloruské, týmy a reprezentace se nemohou zúčastnit mezinárodních soutěží. V obou zemích se také nebudou pořádat mistrovství a další akce,“ shrnuje Vojta Jírovec opatření, která přijaly jednotlivé sportovní federace. Týkají se také ruských a běloruských paralympioniků, kteří nakonec nebudou startovat na paralympijských hrách.

V minulosti došlo ke sportovním bojkotům některých zemí. Německo a Japonsko nemohly startovat na OH v Londýně (1948), na dlouhých třicet let byla kvůli apartheidu ze sportovní komunity vyloučena Jižní Afrika, na počátku 90. let nestartovala Jugoslávie, což mj. vedlo ke slavnému vítězství dánských outsiderů na fotbalovém Euru 1992. 

Sankce se ale také dotknou mnoha sportovců, kteří s invazí sami nesouhlasí, připomíná Martin Vait jeden z protiargumentů proti současnému bojkotu. Dopadne trest podobně jako v případě ekonomických sankcí hlavně na běžný lid, nebo jde o účinný způsob, jak zamezit propagaci Putinova režimu?

Rusko po invazi na Ukrajinu čelí řadě sankcí, které se týkají také sportu. Jaký dopad bude mít na Putinův režim zákaz startu na světových šampionátech a mezinárodních soutěžích? Poslechněte si novou Tribunu.

autoři: Vojtěch Jírovec , Martin Vait , Vojtěch Ondráček
Spustit audio

Více o tématu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.