Ryland Bouchard představí sólový debut Seeds

23. leden 2009

V sobotu 24. ledna se ve strahovském klubu 007 poprvé v Čechách představí další z výrazných osobností experimentální písničkářské scény - Ryland Bouchard. Muž s pověstí nevyzpytatelného performera naživo předvede podivuhodné písně ze svého loňského sólového debutu Seeds.

NECHCETE ČÍST? POSLECHNĚTE SI CELOU RECENZI!

Jméno Rylanda Boucharda vám může být povědomé. Tenhle v současnosti v oregonském Portlandu usazený hudebník sice loni vydal teprve první sólovou desku Seeds, ale předtím stihl čtyři studiová alba pod hlavičkou svého projektu The Robot Ate Me. První dvě na vlastním labelu Swim Slowly, dvě další u 5 Rue Christine. Ani Bouchardův bývalý projekt nešetřil na fantasii, experimentu a nečekaných metamorfózách, přesto se plodný volnomyšlenkář rozhodl od slibně nastartovaných Robotů odstřihnout a začít kariéru pod svým vlastním jménem, aby si dopřál maximální tvůrčí rozlet a novou inspiraci. Navíc, jak sám říká, každá deska The Robot Ate Me mohla v podstatě být od jiné kapely, takže mu nakonec přišlo logičtější začít vydávat prostě jako Ryland Bouchard. Jak se mu tedy na Seeds zadařilo?

00845528.jpeg

Po The Robot Ate Me Bouchardovi zůstal smysl pro hravost a nadsázku i sympatický low-fi přístup, přidala se folkařská písničková upřímnost a sdělnost. Na jeho koncertech nebo přes internet přímo od Swim Slowly je k dostání bohatě vypravený komplet s bonus diskem, dvd, tričkem, taškou a ilustracemi výtvarníka Daniela Gibsona. Přináší do čtyř částí (v box-setu je každá zvlášť na různobarevných vinylech) rozdělené písňové miniatury. V nich Bouchard míchá různé folkové polohy s lehce ironickými vpády dechových či strunných nástrojů a decentními elektronickými názvuky; výjimečně se v něm probudí i vazbící divous ze sousedovy garáže.

V každém případě i na tomto albu Ryland Bouchard dokazuje, že umí být stejně zábavný jako přesvědčivě osobní. A to jsou dvě kvality, které se pohromadě nevidí často. Už proto byste neměli chybět v sobotu večer na strahovské Sedmičce.

autor: Robert Candra
Spustit audio

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.