S tím, že si narozené dítě nenechám, jsem se smířila hned na začátku, říká náhradní matka

2. září 2021

„Miminko jsem porodila přímo do náruče jeho opravdovým rodičům. Biologická matka stála připravená vedle mě. Položila si miminko na hruď a spolu s manželem si ho odnesli,“ popisuje Ivana Holubová porod dítěte, které odnosila jako náhradní matka neplodnému páru.

Ivana Holubová, matka tří dětí, porodila před pár týdny čtvrté. I když je právně jeho matka, žije miminko od svého narození se svými biologickými rodiči – lidmi, kteří ho in vitro zplodili. Ivana se stala surogátní matkou – náhradní rodičkou, která podstoupila transfer embrya. To devět měsíců nosila a pak i porodila.

Ivana Holubová

„Věděla jsem od začátku, že dítě není moje a že ho po narození předám. Celá procedura byla mnohem těžší, než jsem čekala. Ale ani minutu jsem o sobě nepochybovala, věděla jsem, že to zvládnu,“ říká Ivana Holubová.

Ivanu teď spolu s manželem čeká soudní proces, v rámci kterého se dítěte musí zříct. Mezitím je s novopečenou rodinou v kontaktu. „Cítím obrovskou radost, když vidím jejich štěstí. Jsme v kontaktu a miminko jsem už i chovala. Kdybych ale neměla svoje děti a manželovu podporu, nezvládla bych to,“ říká. „I když mě od rozhodnutí zrazovali úplně všichni, vznikla nová šťastná rodina. Díky mně,“ dodává náhradní matka.

„Není to pro každého,“ varuje náhradní matka Ivana Holubová. Šla by do surogátního mateřství znovu? Jak si vůbec stojí institut náhradního rodičovství v Česku? Dozvíte se v Houpačkách Michaely Sladké.

Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Hurvínek? A od Nepila? Teda taťuldo, to zírám...

Jan Kovařík, moderátor Českého rozhlasu Dvojka

hurvinek.jpg

3 x Hurvínkovy příhody

Koupit

„Raději malé uměníčko dobře, nežli velké špatně.“ Josef Skupa, zakladatel Divadla Spejbla a Hurvínka