Šaty jako deskovky a móda pro pařany: zoomerská móda z Mercedes-Benz Prague Fashion Week

20. duben 2022

Mercedes-Benz Prague Fashion Week byl tentokrát převážně studentský. Nejmladší generace českých designérů ukázala módu pro pařany počítačových her nebo šaty, které fungují jako deskové hry. Proč se na jarním pražském týdnu módy prezentovalo méně značek než dřív a co to vypovídá o české scéně? Jaká byla úroveň kolekcí a kdo měl nejlepší přehlídky? Co ukázala mladá návrhářská generace, která chce českou módu tvarovat v příštích letech?

Jarní týden módy MBPFW má Praha od roku 2015. Proti podzimnímu vydání bývalo to jarní od začátku štíhlejší, ale letošní program je za celou dobu konání zatím nejskromnější. Obvykle před fashion weekem od designérů zjišťuji, s čím a proč se chystají prezentovat. Tentokrát jsem se ale častěji ptala, proč vynechají. Jak jsem se dozvěděla, důvodů je víc.

Z kolekce designéra Pavla Dendise, designér uprostřed

Původně byla vedle hlavní přehlídkové stage plánovaná ještě druhá, tu se ale nakonec nepodařilo zaplatit. Pořadatelé uvádí, že někteří partneři akce pod vlivem dění v posledních dvou letech a aktuálních světových událostí takzvaně „zredukovali spolupráci“. Fashion Week byl tedy menší, než původně plánoval.

Druhá věc je, že designérů, kteří v dnešní době dokáží zafinancovat kolekci a přehlídku na úrovni, kterou MBPFW očekává, není v Česku mnoho. Některé známé značky, které se dříve pravidelně prezentovaly, během posledních dvou let zkrachovaly nebo ukončily činnost. A ti, kdo fungují dál, obrací každou korunu.

Kolekce Venduly Menšíkové z UJEP ve finále Van Graaf Junior Talent

Na MBPFW se letos na jaře poprvé po dvou letech vrátili zahraniční hosté, mimo jiné street style fotograf Adam Katz Sinding a zástupci berlínského VooStore nebo Temporary Showroom. Designéři a značky se ale v aktuální situaci soustředí spíš na své věrné lokální zákazníky než na zahraniční ambice.

Designéři generace Z, kterým kvůli absenci řady zavedených mileniálských značek patřila většina přehlídkového času na jarním Mercedes-Benz Prague Fashion Week, vstupují na scénu ve velmi komplikované době. Přesto si ale věří a přichází s novými nápady, pro koho a jakou módu chtějí dělat.

Poslechněte si o kolekcích propojených se světy počítačových i deskových her, o nových podobách street wearu a pánské módy nebo o tom, proč je česká designérská značka LAFORMELA čím dál tím lepší.

Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.