Secret Wars – bitvy ilustrátorů

10. červen 2011

Do České republiky dorazily Secret Wars – bitvy ilustrátorů. 16 nejlepších ilustrátorů a ilustrátorek se v několika vyřazovacích kolech utká v lítých bojích, kde jedinou zbraní je vlastní um, talent a barva. Aktuální battle proběhne v sobotu 11. června v Praze.

Live Art Battle, souboj v malování naživo, utkání ilustrátorů nebo battle v malování. To jsou Secret Wars. V rámci České republiky je letošním rokem počínaje začal organizovat Victor Čistič. Jak mi Victor vysvětlil, pravidla Secret Wars jsou předem jasně daná a povolena je pouze černá barva: „Maluje se fixou nebo černou barvou a štětcem nebo válečkem. A to po dobu 90 minut na velkou bílou plochu. Umělci nemají žádnou možnost oprav a musí malovat bez skic a bez předkreslených obrázků. Není žádné předem zadané téma. Tématem je ten samotný vzájemný souboj. Každý z umělců si musí rozmyslet, jakým způsobem zaujme publikum a porotu a jak zároveň co nejvíc svojí malbou potupí soupeře.“

90 minut je příliš krátká doba na to, aby si umělci všechno vymýšleli přímo na místě, takže hodně z nich jde „do bitvy“ už s něčím předem připraveným. Pak už vše závisí na tom, zda má člověk dost fyzických schopností a dost talentu na to, aby své ideje během 90 minut dokázal přenést na stěnu.

Victor doplňuje, že v historii Secret Wars původně soupeřili ilustrátorské komunity a ne pouze jednotlivci: „Na počátku proti sobě bojovaly celé ilustrátorské týmy a podobným způsobem probíhala loni i Evropská liga Secret Wars, ve které proti sobě bojovala města. Každé město bylo zastoupeno několika umělci – souboje byly dva na dva nebo tři na tři. Teď se ale vracíme k prezentaci individuálního talentu a tedy k soubojům jeden na jednoho.“

V rámci českých Secret Wars se utká 16 ilustrátorů a ilustrátorek. Tato šestnáctka soutěžících už byla předem vybrána na základě svého talentu z mnohem většího počtů zájemců. „Vybírali jsme zhruba ze stovky zájemců. Vybraná šestnáctka se utká v několika vyřazovacích kolech a vítěz finále pak postoupí do velkého evropského finále Secret Wars,“ vysvětluje Victor.
Finále je ale ještě daleko, protože aktuální souboj, který proběhne v sobotu 11. června v galerii 2. patro v Praze, je úplně prvním a zahajovacím soubojem českých Secret Wars. V prvním českém battlu ilustrátorů se postaví Vladimír Strejček proti Emilu Normovi. O vítězi 90minutové bitvy pak rozhodne porota spolu s diváky.

Kromě gladiátorů s fixami a štětci se v galerii 2. patro představí také americká hiphopová formace Vertual Vertigo. Startovní výstřel českých Secret Wars padne v sobotu 11. června ve 20:00 ve 2. patře v Praze. Všechny detaily hledejte na webu secretwars.cz.

Spustit audio