Síla a hrdost. To je Neneh Cherry

11. březen 2014

Narodila se ve Švédsku a jejím nevlastním otcem je známý jazzový trumpetista Don Cherry. Ona sama prorazila svým hlasem do světa populární hudby už na konci 80. let a spolu se Sade nebo Tracy Chapman se stala jednou z ikonických žen kvalitní populární hudby 90. let. Řeč je o zpěvačce a rapperce Neneh Cherry, která po sedmnácti letech zakládá nový dokument. Vydává sólovou desku Blank Project.

Není tak docela pravda, že se úplně ztratila ze světa. V roce 2012 vydala ve spolupráci se švédským jazzovým triem desku osobitých coververzí. Na novém materiálu prý začala pracovat až po smrti své matky asi před pěti lety. Tak jako kdysi – doma na starém Casiu, které má už přes dvacet let. Píseň věnovaná její matce celé album otevírá, inspirací byl prý pro Neneh i pobyt v daleko méně uniformním New Yorku. Deska je ale především odrazem ženy, která nemusí být stále zralá nebo dospělá, a přitom má dost síly na to, aby se vypořádala s velkou ztrátou, velkými emocemi, vztahovými krizemi a především všemi stránkami své osobnosti.

Čistý, syrový hlas Neneh Cherry je ve skvělé kondici, a pokud jste sledovali její předchozí tvorbu, dobře ji poznáte i podle charakteristického frázování a intervalů třeba v písních Naked nebo Spit Three Times. Hudební produkce je jako u jejích předchozích alb skvěle dotažená. Na Blank Project se ale její manžel Cameron McVey, který produkoval desky předchozí, podílel méně. Hlavním producentem se stal britský Four Tet ve spojení s dvojicí RocketNumberNine i producentem a zpěvákem Child of Lov. Výsledný zvuk je kombinací analogové elektroniky a živých bicích a basy. Mocnému elektronickému post punku ale dominuje hlas – a to už chce nějaký výraz. A těch má Neneh mnoho. Je velmi emotivní, ale afekt v tom není.

Deska se dá zhltnout na jeden zátah, není až tak tvrdá, jako spíš hrdá a rozhodně posilující nejen pro samotnou tvůrkyni. A odrazil se v ní i proces tvorby. Samotné nahrávání probíhalo totiž také na jeden zátah. Ve studiu v bývalém kostele, kde Neneh i přespávala, vzniklo za pět dní deset písní, které se ve finále nahrávaly živě. Předvádí živelný přístup a zachycení okamžiku podobné tomu, co popisovali i skotští Young Fathers.

03079251.jpeg

Neneh Cherry, která byla inspirací pro mnoho současných výrazných hudebnic, jí myslím zůstane i díky tomuto projektu. Rozhodně nevyvolává duchy, hrdě otevírá další etapu své tvořivosti s obrovským osobním nábojem.

Hodnocení: 75 %
NENEH CHERRY: Blank Project, 49:09min, Smalltown Supersound, 2014

autor: Mary C
Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.