Škola texaského dialektu

17. únor 2011

Ve třetím díle se tvůrčí čelistní trio Dan Řehák, Vít Schmarc a Aleš Stuchlý sešlo v zaprášeném westernovém městě, aby nad nekvalitní whisky vytasilo kolty a utkalo se o poslední film bratří Coenů Opravdová kuráž - remake filmu, v němž v roce 1969 zazářila nadváha a naivismus Johna Waynea (pozásluze potrestaná Oscarem). Diskuse nad čistou žánrovou podívanou rozčeřila i jinak obvykle harmonickou hladinu našeho filmového košer řeznictví.

V doprovodném programu vystoupil mimo jiné biblický projekt Darrena Aronofského, nový film Laurenta Canteta a též chystaná novinka Kar Wai Wonga. Z pohodlí pražské studia jsme se poohlédli po zajímavostech letošního Berlinale a celé sezení zakončili vigílii s Jeffem Bridgesem, jednou z nejpozoruhodnějších hereckých persón současnosti. Pomyslným vrcholem pořadu bylo přiznání jednoho z nás, že nikdy nehrál bowling. Zajímá vás, kdo je tento bezbožník? Poslechněte si Opravdu Kurážné Čelisti…

A co vás čeká příště? Další z oscarových kandidátů, kolem nějž se dříve motal i Darren AronofskyFighter v hlavních rolích s osvaleným Markem Wahlbergem a kostnatým Christianem Balem, mysteriózní thriller Neznámý se známým a zrajícím Liamem Neesonem a konečně očekávaný dánský počin renomované Susanne Bier Lepší svět. Samozřejmě také novinkový servis a další překvapivá zjištění z našeho tvůrčího soukromí.

autoři: Aleš Stuchlý , Vít Schmarc , Daniel Řehák
Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.