Slušná sbírka rockových velikánů: Komplex hledal v archivech Neila Younga a Boba Dylana

9. leden 2019

Opravdu čerstvých desek v roce 2019 zatím moc nevyšlo, a tak jsme se v Komplexu rozhodli obrátit do minulosti a do archivů. Probrali jsme bootlegové nahrávky Boba Dylana a Neila Younga a společně s naším hostem Tomášem Turkem se přesvědčili, že nejlepší verze slavných songů jsou často ty nevydané.

Bootlegem se kdysi označovalo pančování alkoholu a později neoficiální nahrávky, které unikly ze studia nebo si je nějaký fanoušek pořídil přímo na koncertě. Piráti dělali dobrou službu Bobu Dylanovi po celou jeho kariéru a nahrávky zužitkoval až postupem času – od devadesátých let je oficiálně vydává v rámci svých Bootleg Series. Na přeskáčku sahá do různých období své tvorby a minulý rok se trefil do 70. let, kdy vzniklo ve starém studiu na Manhattanu jeho slavné rozvodové album Blood on the Tracks – a zářez Bootleg Series s pořadovým číslem 14 nese název More Blood, More Tracks. Ještě před oficiálním vydáním Blood on the Tracks v roce 1975 kolovaly písně jako Idiot Wind nebo If You See Her Say Hello v kolekci známé jako New York Sessions, na kterou vzpomíná Alex Ross v osobním textu pro New Yorker. „Jde o naprosto devastující songy o lásce, poznamenané táhlým rozchodem s manželkou Sarou,“ komentoval loňskou nahrávku Tomáš Turek. 

Logo

Dylana poslouchá Tomáš Turek už dlouho, k Youngovi se ale podle svých slov dostal až loni. Od desky On the Beach skočil rovnou k edici Songs for Judy, která dokumentuje Youngovy sólové koncerty v druhé polovině 70. let, kdy vyskočil z autobusu, opustil turné s  kapelou Crazy Horse a šel si několik měsíců po svých. V tomto období psal tolik písní, že je jeho label nestíhal vydávat a Young si je ani nezvládal pamatovat, a proto tu jsou slyšet živé verze songů vydané až o několik let později – třeba Human Highway, která vyšla až na Comes a Time roku 1978. „Na Songs for Judy ale najdete taky skladby z nejslavnějších desek After the Gold Rush nebo Harvest, dokonce tu jsou slyšet synťáky,“ upozorňuje Tomáš a doporučuje desku jako nejlepšího průvodce a jakousi zvací nahrávku k hudbě Neila Younga.

V Komplexu jsme taky nezapomněli popřát k narozeninám Davidu Bowiemu, který by oslavil dvaasedmdesáté narozeniny. Poslechněte si celý pořad.

Tracklist:

Neil Young – A Man Needs a Maid (Shakey Picture Records, 2018)
Neil Young – Tonight’s The Night (Silver Bow Productions, 2018)
Bob Dylan – If you see her, say hello (More Blood, More Tracks: The Bootleg Series, Vol. 14, Columbia 2018)
Bob Dylan – Idiot Wind (More Blood, More Tracks: The Bootleg Series, Vol. 14, Columbia, 2018)
David Bowie – Absolute Beginners (Parlophone, 2018)
New War – Get In The Boot (It Records, 2018)

autoři: Jiří Špičák , Miloš Hroch
Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.