Španělská umělkyně tiskne fotografie místo papíru na živé rostliny

15. srpen 2024

Španělská umělkyně Almudena Romero přináší na výstavách v Londýně a Paříži jedinečný pohled na umělecké techniky v sérii nazvané „The Pigment Change“. Své negativy totiž tiskne přímo na rostliny, čímž oživuje tradici britských umělců z 90. let.

Tento proces funguje podobně jako zvětšování negativů v temné komoře, ale místo zvětšovacího přístroje používá Romero sluneční světlo a světlocitné rostliny. Tato technika je výrazně šetrnější k přírodě. Čtyřdílná série také kritizuje všudypřítomný konzumerismus – díla za nějakou dobu uvadnou, čímž se autorka od tohoto trendu distancuje.

Romero navazuje na chlorofylový proces, který zpopularizovali Heather Ackroydová a Dan Harvey. Ti v 90. letech promítali fotografie na trávu pomocí negativu a světla z projektoru. Britští umělci údajně přišli na tuto techniku, když si všimli náhodných obrysů žebříku vržených na jednu z jejich travních instalací.

Španělská umělkyně ale přináší i nové inovace. V části série nazvané „Rodinné album“ rozprostře na plátno semínka řeřichy, na která promítá negativ a nechává je růst ve tmě. Části rostlin vystavené většímu množství světla produkují chlorofyl a jsou tmavě zelené, zatímco méně osvětlené části zůstávají žluté a bledé.

Romero svou sérií zároveň zpochybňuje roli umělců v systémech akumulace, likvidace a těžby v době klimatické krize. „Rostliny jsou na planetě mnohem déle než my a podařilo se jim to, aniž by způsobily vymírání,“ řekla pro server CNN. Do výstavy například vybrala rostliny z pouštních a suchých prostředí, u kterých se vyvinuly strategie omezující rozmnožování. Podle ní dokazují, že volba bezdětnosti není „nepřirozeným chováním“. „Jsem člověk, který nechce mít děti kvůli změně klimatu,“ vysvětlila Romero.

V roce 2020 získala za tento projekt cenu BMW Residency Award a její práce byla vystavena na renomovaném fotografickém festivalu Les Rencontres d'Arles ve Francii.

Spustit audio
  • Floridský zákaz potratů má vliv i na okolní státy, ukazuje nová zpráva

    12. září 2024
    Lednové protesty proti zákonům omezujícím potraty na Floridě

    Zákaz potratů po šestém týdnu těhotenství na Floridě vedl k poklesu počtu potratů. Stejně tak vedl k poklesu národních trendů, jak ukazuje nová zpráva.

    Měsíční počet potratů na Floridě se snížil o více než 30 % poté, co byl v květnu zaveden zákaz zákroků po šestém týdnu těhotenství, píše server CNN. V květnu a červnu bylo ve státě každý měsíc provedeno v průměru asi 5 400 potratů. V prvních třech měsících roku se přitom měsíčně provedlo okolo 8 000 potratů. V celostátním měřítku pak klesl průměrný měsíční počet potratů v tomto období o 7 %, což je rozdíl přibližně 7 000 potratů měsíčně. Pokles na Floridě se na tomto poklesu podílel více než jednou třetinou. Nové údaje potvrdila zpráva Guttmacherova institutu, výzkumné a politické organizace zaměřené na sexuální a reprodukční zdraví, která podporuje právo na potrat.

    Že se přísnější omezení na Floridě projeví v celém státě i širším regionu, se očekávalo. Předtím, než v květnu vstoupila v platnost přísnější politika, se na Floridě uskutečnil více než každý desátý potrat v zemi. „Absolvování potratu na Floridě se stalo mnohem obtížnějším, což má dalekosáhlé důsledky pro obyvatelky, které nyní musí překračovat hranice více států, aby mohly podstoupit potrat na klinice po šestém týdnu těhotenství,“ říká Isaac Maddow-Zimet, datový vědec společnosti Guttmacher a vedoucí projektu Monthly Abortion Provision Study.

    Vzhledem k tomu, že v bezprostředním sousedství Floridy platí buď úplný (Alabama), nebo šestitýdenní (Georgia) zákaz potratů, nejbližší klinika, která nabízí potraty po šestém týdnu těhotenství, se nachází v Severní Karolíně, jež je vzdálená 950 km. „Má to dopad i na obyvatele okolních států s úplným nebo časným zákazem těhotenství, kteří dříve mohli cestovat na Floridu za potratovou péčí,“ vysvětluje Maddow-Zimet.

    Navzdory nedávnému poklesu podle odhadů Guttmacheru bylo v USA v první polovině roku 2024 provedeno více potratů než v první polovině roku 2023 (v loňském roce dosáhl počet potratů nejvyšší hodnoty za více než deset let). Podle Maddow-Zimeta se tak situace v oblasti potratů na území Spojených států nadále rychle mění a není jasné, jak se bude vyvíjet do konce roku. Server CNN například ve svém článku dále uvedl, že vzhledem k absenci federální ochrany vyplývající z rozsudku Roe vs. Wade se stále více žen rozhoduje odstranit jakoukoli možnost otěhotnět, a to podvázáním nebo úplným odstraněním vejcovodů. Rozsudek Roe vs. Wade je  rozhodnutí Nejvyššího soudu USA, na jehož základě Ústava Spojených států obecně chrání právo na potrat.

  • Británie udává letošní trendy. Po Brat summer přichází temnější Britishcore

    12. září 2024
    Britské město

    Na sociální síti TikTok letos vzrostl zájem o britskou módu, kinematografii nebo cestování do Spojeného království. Zpopularizované odvětví britské kultury ale nelze definovat uhlazenou mluvou nebo oblečením. Jde spíše o svérázný přístup a místa či momenty, které nejsou zalité sluncem, ale člověk v nich nalezne jakýsi klid. V lecčem podobné zářivě zelené a přidrzlé „Brat summer“ nyní střídá podzimní, melancholický „Britishcore“.

    Nostalgie a zranitelnost po „spratkovském létě“ zůstaly, přidaly se k nim ale aspekty obyčejného britského všedního dne – zchátralé hospody, osamělé dopravní kužely uprostřed cesty nebo staré, monotónní britské předměstí. Na TikToku se Britishcore stal jedním z nejžádanějších trendů současnosti.

    Nejde přitom o nový termín. Jak napsal web Guardian, Britishcore se poprvé objevil jako kulturní pojem na přelomu desetiletí, aby popsal ošuntělé symboly britského života. Na sociálních sítích se šíří videa inspirovaná filmem Trainspotting, který mapuje život skupiny přátel závislých na heroinu. Nový život tomuto trendu vdechl i návrat skupiny Oasis. TikTok uvedl, že od ledna došlo k dvoucifernému nárůstu příspěvků pod hashtagy #ukcomedy, #ukfashion a #uktravel, zatímco #OasisReunion měl za posledních čtrnáct dní více než 100 milionů zhlédnutí videí.

    I populární trend „Brat summer“ má britské kořeny vzhledem k tomu, že jeho průkopnicí je anglická zpěvačka Charli XCX. „Od fenoménu Brat až po nadšení kolem reunionu Oasis... Komunita TikToku ve Velké Británii i mimo ni přijala vše, co se týká britishcore,“ cituje britský hudební magazín The New Musical Express (NME) Louisu McGillicuddy, specialistku na trendy v rámci britské pobočky TikToku.

    Proč trendům vládne nostalgie a chaotický, běžný život?

    Stoupající mezinárodní popularita Britishcore vychází z kolektivní nostalgické tendence romantizovat běžné aspekty britského života. Americký tvůrce obsahu @the_quivey10 na TikTok videu vyjmenovává věci, které by chtěl dělat, až přijede do Anglie. Patří mezi ně třeba „drzý běh po Tescu“ nebo koupě párku v těstíčku od Greggs, britského řetězce pekáren.

    Přestože jsou tyto výjevy specifické pro Velkou Británii, ztotožňují se s nimi lidé po celém světě. Novinář Jack Ramage ve svém článku na serveru Screenshot popisuje, že v současnosti už jde o komunitu tvůrců, kteří prahnou po nostalgii a které spojuje sdílení krásné všednosti britského života. „Pandemie zanechala v našem národním povědomí otevřenou ránu. Tváří v tvář těžkým časům a chmurným vyhlídkám je pochopitelné, že se toužíme vrátit do minulosti –⁠⁠⁠⁠⁠⁠ růžové vize důvěrně známého dětství,“ vysvětluje si comeback mileniální estetiky Jack Ramage.

  • Íránští umělci čelí čím dál tvrdším represím. Vláda se na ně zaměřila, tvrdí lidskoprávní organizace

    11. září 2024
    Jinoos Taghizadeh

    Podle Organizace pro lidská práva Artistic Freedom (AFI) čelí iránští umělci za poslední dva roky přísnějším represím. Informuje o tom v nové zprávě, kterou organizace vydala při příležitosti druhého výročí smrti Mahsy Amini. Podle dokumentu po této události íránské ministerstvo kultury islámského vedení kontroluje umělce v zemi a snaží se potlačit jejich umělecký projev.

    Mahsa Amini zemřela 16. září 2022 kvůli surovému zacházení ze strany íránských policistů. Ti ji zadrželi za údajné nedodržování předpisů o nošení hidžábu. Smrt mladé dívky vyvolala ve světě řadu protestů pod heslem Ženy, život, svoboda. Do nich se zapojili i umělci, kteří podle AFI sehráli zásadní roli. Informují o tom servery The Art Newspaper a ARTnews.

    Nová zpráva, kterou iniciativa za uměleckou svobodu vydala společně s organizací Voices Unbound (VU), nese název Tvořím, vzdoruji – íránští umělci v první linii sociálních změn. Podle ní po vypuknutí protestů vláda pověřila „pracovní skupinu pro celebrity“, aby sledovala a sankcionovala umělce, kteří podporovali místní aktivisty.

    Skupina hudebníků, filmařů, umělců a spisovatelů byla v rámci kampaně 2022 považována za potenciální hrozbu. Ministerstvo kultury zatklo, pokutovalo nebo udělilo zákaz cestování více než 140 lidem. Americká organizace PEN, jejíž cílem je zvyšovat povědomí o ochraně svobody projevu v reakci na to vyzvala OSN, aby vyšetřila zadržení, která by mohla být nezákonná.

    Mezi nejznámější Íránce, kteří uprchli ze země v důsledku uměleckého projektu, patří režisér Mohammad Rasoulof. V květnu Rasoulof uprchl z Íránu poté, co byl odsouzen na osm let za produkci filmu Semínko posvátného fíkovníku, který získal cenu poroty na filmovém festivalu v Cannes. Ve svém projevu na festivalu Rasoulof odsoudil cenzurní kampaň a řekl: „Lidé v Íránu jsou drženi jako rukojmí... Nedovolte Islámské republice, aby to dělala svým vlastním lidem.“ Další ze zadržených je například umělkyně Jinoos Taghizadeh, která hned po propuštění z vazby uprchla z Íránu do Kanady.

    AFI a VU vyzvaly vlády v zahraničí, aby věnovaly pozornost rostoucí potřebě azylu, protože mnoho pronásledovaných umělců bylo od roku 2022 nuceno opustit zemi a další byli uvězněni za disentní projevy.

  • Extrémní náboženské skupiny dávají miliardy na boj proti sexuální výchově a rovným právům ve školách

    11. září 2024
    Náboženství

    Extrémní náboženské skupiny a konzervativní politické strany po celém světě se snaží ovlivnit učební osnovy a zákony o vzdělávání. Bojují tak proti sexuální výchově, LGBTQ+ a rovným právům a vynakládají na to miliardy korun. Uvádí to zpráva Whose Hands on our Education, kterou vypracoval Overseas Development Institute.

    Podle zprávy se organizace snaží například zakázat výuku dívkám nebo zrušit sexuální výchovu. Také podporují patriarchální genderové stereotypy v učebnicích a odmítají genderově inkluzivní jazyk ve školách. Výzkum podle vedoucí výzkumné pracovnice Overseas Development Institute Aesh Khan ukazuje, jak malá skupina vysoce financovaných organizací, politiků a militantních skupin usiluje o narušení transformačních příležitostí, které vzdělávání poskytuje. Informuje o tom The Guardian.

    Tyto organizace údajně mezi lety 2013-2017 celosvětově na tento boj vyčlenily nejméně 84 miliard korun. V Africe mezi lety 2007 až 2020 utratily křesťanské skupiny se sídlem v USA víc než jednu a půl miliardy korun na kampaň proti právům LGBTQ+ a sexuální výchově.

    Financování islamistů v celém muslimském světě je podle zprávy obtížné vysledovat. Výzkumníci ale zjistili, že Pákistán obdržel miliardy saúdských půjček a přímé pomoci spolu se soukromým financováním ze států Perského zálivu. A to hlavně na podporu wahhábismu, fundamentalistického a puritánského hnutí v rámci sunnitského islámu. Podle jednoho z odhadů na něj saúdský stát v letech 1979 až 2003 poskytl 75 miliard dolarů. Učebnice v zemi představují ženy jako strážkyně tradic, kultury a morálky a sexuální výchova zůstává tabu.

    Organizované snahy zablokovaly iniciativy v oblasti sexuální výchovy také v Jihoafrické republice, Brazílii a na Filipínách. Zde byly například odstraněny materiály o homosexualitě a nahrazeny obsahem propagujícím sexuální abstinenci a „tradiční rodinné hodnoty“. V Chile katolické školy používají výukové materiály, které zobrazují muže jako hlavu domácnosti, s poselstvím o důležitosti submisivity manželek a také se stereotypy o mužích jako inteligentnějších a schopnějších než ženy.

  • Ekodesignérka proměňuje použité tenisové míčky v nábytek. Vyrábí lehátka

    11. září 2024
    Každý rok se vyrobí přibližné 300 milionů tenisových míčků, téměř všechny skončí na skládkách (ilustrační foto)

    Nábytek z tenisových míčků se rozhodla vyrábět ekodesignérka Mathilde Wittock. Chce tak bojovat proti jejich plýtvání. Zkušenosti čerpá z vlastní záliby v tomto sportu.

    Každý rok se vyrobí přibližné 300 milionů tenisových míčků. Téměř všechny skončí na skládkách, kde se rozkládají víc než 400 let. Jen na US Open se jich ročně vyhodí něco přes 70 000, Wimbledon je na tom podobně (s 55 000 míčky). Podle designérky Wittock má jeden míček životní cyklus zhruba devět zápasů. A tak se rozhodla ho o nějakou dobu prodloužit.

    Z použitých tenisových míčků vyrábí elegantní modernistická lehátka na míru. Jednu takovou ji trvá vyrobit zhruba tři až čtyři týdny a využije na to zhruba 500 tenisových míčků. Každý míček ručně vyřezává a i barvy vybírá speciálně podle domu klienta. Hotový výrobek pak prodává za bezmála 66 000 korun.

    „K výrobě jednoho tenisového míčku je zapotřebí asi 24 různých výrobních kroků, což celé zabere asi pět dní. A pak má tak krátkou životnost,“ řekla Wittock pro CNN ve videohovoru z Bruselu. „Tenisovými míčky jsem se zabývala, protože jsem sám hrála tenis, takže vím, že je tam spousta odpadu.“

    Dnes získává všechny své materiály prostřednictvím darů od tenisových klubů. Nejprve to byly malé sbírky – někdy se jednalo jen o 10 odhozených míčků – ale rychle se rozrostly. Teď Wittock spolupracuje s Valonskou federací v Bruselu, která jí nabídla svoje veškeré zásoby – asi 100 000 kusů. To designérce vystačí na několik měsíců.

  • Rumunská stařenka používala jantarový valoun jako zarážku do dveří. Nerost patří mezi největší na světě

    10. září 2024
    Jantar, zkamenělá pryskyřice

    Kámen, který má velký vědecký význam, by mohl být starý 38 až 70 milionů let a je jedním z největších svého druhu na světě. Tohoto pokladu, který po desetiletí doslova ležel u nohou rumunské stařenky, si teprve po její smrti všiml příbuzný. Unikátní nález prodal rumunskému státu, který ho okamžitě zařadil mezi národní poklady. 

    Žena našla kámen o váze 3 a půl kilogramu v korytě potoka ve vesnici Colti na jihovýchodě Rumunska. Po desetiletí ho používala jako obyčejnou zarážku do dveří, aniž by si kdokoli uvědomil jeho hodnotu. Paradoxní je, že ani zloději, kteří se do domu vloupali, si ničeho nevšimli. Odnesli si tehdy jen několik zlatých šperků, potvrdil novinářům Daniel Costache, ředitel Provinčního muzea v rumunském Buzau, kde je předmět v současné době uložen. O nečekaném nálezu informuje El País a The Times of India.

    Rumunské úřady nejprve předaly valoun odborníkům z Historického muzea v polském Krakově, které má oddělení věnované studiu polodrahokamů. Polští odborníci okamžitě potvrdili pravost jantarového kamene. „Jeho objev představuje velký význam jak na vědecké, tak na muzejní úrovni,“ vysvětluje Costache, podle něhož je jeho hodnota nevyčíslitelná. Odborník tvrdí, že jde o jeden z největších kusů na světě a vůbec největší svého druhu.

    Rumunsko patří k zemím s nejvýznamnějšími nalezišti jantaru a okres Buzau je jednou z oblastí, kde se tento polodrahokam hojně vyskytuje. V oblasti se nachází přírodní rezervace, kde byly nalezeny různé jantarové valouny, které mají značnou hodnotu jak z hlediska kvality, tak i díky více než 160 odstínům převážně tmavých barev, od červené po černou. Některé z nich obsahují mimo jiné bohaté fosilní pozůstatky prehistorických živočichů.

  • Desetiletá Japonka je nejmladší držitelkou licence k přípravě extrémně jedovaté ryby fugu

    10. září 2024
    Příprava ryby fugu

    Ryba fugu je vyhlášenou japonskou pochoutkou. Její nesprávná příprava může ale gurmána stát život. Japonští kuchaři proto musí projít zkouškou, než dostanou na přípravu ryby licenci. O to víc překvapila teprve desetiletá dívka, která ji letos získala. Stala se tak nejmladší osobou, která může v Japonsku legálně připravovat tradiční rybí pochoutku. 

    Fugu se v Japonsku často podává v luxusních restauracích v podobě sašimi, tedy tenkých plátků syrového masa. Zkušení kuchaři tak musí zvládnout bezpečně připravit jídlo z ryb, jejichž vnitřnosti obsahují prudce jedovatý tetrodotoxin. Ten je mnohonásobně silnější než kyanid. Proto je profesionální příprava jídla ze čtverzubců rodu takifugu klíčová. 

    K profesionálům teď patří také desetiletá Japonka Karin Tabira, která letos v létě úspěšně složila zkoušku z porcování a kuchání ryby fugu. Nedávno využila své nové dovednosti a guvernérovi jižního regionu Kumamoto, kde žije, naservírovala talíř plátků fugu sashimi tenkých jako papír. „Byla jsem šťastná, když guvernér řekl ‚oishi‘, což v japonštině znamená lahodné,“ svěřila se Karin. Informují o tom South China Morning Post a také CBS News.

    Dívka byla mezi 60 lidmi, většinou profesionálními kuchaři, kterým se letos v létě v prefektuře Jamaguči podařilo zkoušku úspěšně složit. O certifikát se původně ucházelo 93 zájemců. S podporou společnosti Fukunari, která se ve městě Kumamoto zabývá chovem a prodejem těchto smrtelně jedovatých ryb, se Karin na zkoušku připravovala asi šest měsíců. K prořezávání tvrdých kostí fugu používala kladivo a „musela stát na plošině, aby dosáhla na kuchyňskou linku“, řekl jednatel společnosti Fukunari Yuki Hirao. „Dokonce i naši dospělí zaměstnanci mohou v testu selhat. Aby test napoprvé zvládlo desetileté dítě, to je úžasné,“ dodal.

  • Kocovina a úzkost. Některé alkoholické nápoje vytváří takzvanou hanxiety

    9. září 2024
    červené víno, ilustrační

    Pocit naprosté hrůzy, strach a úzkost. Po kterých alkoholických nápojích cítíme tuto nepříjemnou kombinaci emocí?

    Říká se tomu „hanxiety“. Jde o kombinaci kocoviny a nepříjemné úzkosti po požití většího množství alkoholu. Ačkoli každý alkohol umí následující den spáchat méně či více škody, podle odborníků na duševní zdraví je pravděpodobné, že některé alkoholové nápoje pocit úzkosti přivodí více než jiné, píše LADbible.

    Lisa Gunn, vedoucí prevence duševního zdraví ve společnosti Nuffield Health, pro server HuffPost UK uvedla, kterým alkoholickým nápojům se vyhnout. „Alkohol je depresivní látka, která může zpočátku působit uklidňujícím dojmem. Když tento účinek odezní, obvykle se dostaví zpětný efekt, kdy se zvýší hladina úzkosti. To je částečně způsobeno tím, že alkohol narušuje rovnováhu neurotransmiterů a chemických poslů v mozku,“ vysvětlil s tím, že obzvláště těžce mohou být zasaženi ti, kteří již sklony k úzkostem mají nebo jimi v současné době trpí.

    Obecně platí, že čím vyšší je procento alkoholu, tím prudší jsou účinky. Lihoviny způsobují intenzivní zvýšení hladiny alkoholu v krvi, což může vést k výraznějšímu návalu úzkosti, jakmile jejich prvotní účinky odezní. Koktejly kombinují lihoviny s cukrem, což podle Lisy může rovněž zvýšit úzkost tím, že hladina cukru v krvi v průběhu noci stoupá a klesá.

    Na vrcholu seznamu „nejhoršího alkoholu“ je i červené víno, v němž se vyskytují i látky tyramin (spouštěč záchvatů migrény) a histamin (zapojený třeba do centrálního nervového systému a trávení), které mohou vyvolat úzkost. Existují pochopitelně i druhy alkoholu, které nemají tendence tyto stavy vyvolávat. Mezi nimi je například pivo. Po požití piva s nízkým obsahem alkoholu je riziko duševní nepohody nízké. Vždy je ale u požívání alkoholu zásadní, v jaké míře jej člověk konzumuje. Více v tomto případě opravdu způsobuje více.

  • Kočky taky aportují! Nová studie zjistila, jak si vedou oproti psům

    9. září 2024
    Aportující kočka

    Podle nového průzkumu mezi tisíci majiteli koček domestikované šelmy rády aportují se svými lidskými společníky. Na hravou aktivitu přistupují přibližně dvě z pěti koček.

    Mnoho lidí si myslí, že aportování je primárně psí záležitost a zábava, ale i kočky se rády zapojí. Navzdory jejich velmi odlišnému stylu lovu a hry se zdá, že aportování kombinuje prvky dravého a sociálního chování u obou druhů. Ačkoli se aportování zdá být podobné přirozenému loveckému chování psů a koček, podle vědců souvisí spíše s hrou než s dravostí. Právě se hrou souviselo aportování více u koček, u psů zase s celkovým výcvikem.

    Studie zveřejněna v časopise PLOS One se dotazovala tisíců majitelů psů a koček na pravidelnost tohoto rysu u jejich domácích mazlíčků. Více než 40 % z 8 000 majitelů koček v průzkumu uvedlo, že jejich kočka někdy, často nebo vždy aportuje odhozené hračky, což je výrazně vyšší číslo než předchozí odhady. Aportování bylo častější u geneticky odlišných plemen koček, jako jsou kočky barmské, siamské a tonkinské, píše server Independent. Aktivnější a hravější kočky nebo ty, které nejsou venkovní, k aportování tíhly více.

    Výzkumníci dále zjistili, že se této aktivitě častěji oddávají kocouři a mladší kočky. Většina koček (94,4 %), které aportovaly, se tak navíc chovala spontánně, bez jakéhokoli výcviku. Vědci jsou tímto chováním překvapeni, protože na rozdíl od psů kočky nebyly domestikovány speciálně proto, aby pomáhaly lidem s úkoly, jako je lov nebo pasení.

    Co se domácích psů týče, přibližně 80 % z nich se může někdy, často nebo vždy pokoušet aportovat klacky, míčky nebo jiné předměty. Z plemen psů chovaných speciálně k chovu hospodářských zvířat nebo k lovu mají větší tendenci k aportování labrador, zlatý retrívr, border kolie a anglický kokršpaněl.

    Jak uvádí nejnovější studie, chování při aportování zahrnuje sled chování, které odráží úroveň synchronizace mezi člověkem a zvířetem. Člověk a zvíře si musí vzájemně věnovat pozornost a střídat se – člověk musí vyjádřit úmysl hodit hračku, když je zvíře připraveno, pes nebo kočka pak musí hozený předmět pronásledovat a vrátit zpět člověku. Podle vědců proces domestikace člověkem vedl k tomu, že se u těchto zvířat zachovalo mnoho chování z mládí až do dospělosti. Přesný původ tohoto chování a způsob, jakým se vlivem domestikace přetvořilo ve hru našich domácích mazlíčků, však zůstává nejasný.