Jak to chodí na vejšce? Nepřeceňte své síly a říkejte si o pomoc, radí spolužáci

12. září 2024

„Trvalo mi nějakou dobu zvyknout si na jiný režim,“ říká moderátor a student žurnalistiky Jan Dlouhý o nástupu na vysokou. „Máš den, kdy máš školu od osmi, pak jiný den od čtyř odpoledne, nebo máš den, kdy školu nemáš vůbec,“ vysvětluje. Ve Studovně si společně s moderátorkou Anetou Štokrovou zavzpomínali na své začátky na vysoké a přidali i pár ověřených tipů.

„Vypíchl bych time management,“ říká Honza s tím, že je důležité naplánovat si rozvrh a nepřecenit síly. „Myslete taky na to, abyste měli čas se naobědvat, vyspat se a mít čas pro sebe,“ upřesňuje. „Nebuďte na sebe tak tvrdý a nesrovnávejte se tolik s ostatníma,“ radí.

Čtěte také

„Stresovalo mě, když jsem třeba nevěděla, co a jak se zaklikává v systému,“ dodává Aneta a doporučuje být se spolužáky ve spojení v různých chatech a skupinách. „V tomhle mi hodně pomohlo být ve skupinových chatech, kde jsem viděla, že spolužáci řeší úplně ty samé problémy,“ popisuje. „Je důležitý si říkat o pomoc a nebát se zeptat,“ potvrzuje Honza.

Co Anetu a Honzu překvapilo na vysoké, čeho se obávali a s čím nejvíc bojovali? Co by doporučili sami sobě a čerstvým prvákům? Pusť si nejnovější díl Studovny.

Spustit audio

Související