Jak na zkouškový? Spánek, pohyb, dechové techniky a meditace, radí Petr Bouška z Balancu

6. červen 2024

,,Když jsem poprvé v životě zažil úzkosti, tak jsem to nepoznal. Nevěděl jsem, co to úzkost je,” říká Petr Bouška, který na Radiu Wave moderuje seberozvojový magazín Balanc. Ve Studovně jsme probrali několik stresujících situací, se kterými jsme se jako studenti setkali a také tipy, jak je zvládnout.

„Nemám rád slovo neúspěch. To, že se nedostanu na školu nebo že mě vyhodí ze zkoušky není neúspěch, to je nějaká chyba nebo dílčí překážka v mém životě,” říká Petr Bouška, který na vysoké studoval politologii a nyní absolvuje psychoterapeutický výcvik.

Jak poznat moment, kdy už je dobré vyhledat odbornou pomoc? „Když se začne ze života vytrácet radost, když nemám energii a chuť dělat věci, které mě dřív těšily,” vyjmenovává s tím, že hlavním signálem je dlouhodobost.

„Když to šlo, nastřádali jsme si zkoušky do pár dnů, protože jsme chtěli mít dlouhé volno, a pak jel člověk ty nocovky a vím, že mladé tělo to někdy vydrží, ale když to bude dělat dlouhodobě, tak se to tělo zpětně ozve, řekne ne a vyvolá nějaké problémy,” říká a doporučuje rozložit si zkoušky a vytvořit si rutinu i v metodách sebepéče. „Spánek, pohyb, dechové techniky, relaxace a meditace,” doporučuje.

Jak zvládnout přechod ze střední na vysokou? Co pomáhá během zkouškového? Pusťte si celý díl.

Spustit audio

Související