Moje první terapeutka kolem mě pobíhala s pery a vykuřovadly, vzpomíná moderátor Petr Bouška

26. únor 2023

V Pochlap se Václav Rouček tentokrát přivítal aspirujícího terapeuta Petra Boušku, který je zároveň moderátorem jednoho z nejúspěšnějších seberozvojových podcastů Balanc a také nové série Moderní láska o vztazích, lásce a intimitě. Petr se otevřel o tom, proč ho zajímá téma seberozvoje, proč se rozhodl začít chodit na psychoterapeutický výcvik, ale také o tom, co ho vedlo k vytvoření podcastu Balanc.

„Chtěl jsem mít svůj pořad o terapii. V té době jsem byl redaktor, točil jsem dílčí reportáže, což mě hrozně bavilo. Tak jsem si řekl, že pořad vytvořím a pojmu ho tak, že se budu věnovat seberozvoji. O terapii je důležité přemýšlet jako o rozcestníku, pomůcce. Nechodíš tam, aby tě někdo zachránil,“ popisuje začátky jednoho z nejúspěšnějších podcastů. „Balanc je projevem mé osobnosti, potřebuju, aby ta práce odrážela mě. A publikum pak chci stáhnout a pozvat ho na tu cestu s sebou.“

Petr se také rozpovídal o své vlastní terapii: „Jako malý jsem si myslel, že psychologii rozumím, protože moje máma byla psycholožka. Pak jsem se ale odstěhoval a neměl jsem nikoho, s kým věci řešit, tak jsem si musel najít odborníka. A bylo to hrozné, ta paní kolem mě létala s pery a vykuřovadly. To jsem velmi rychle vzdal a šel na skupinovou analytiku. Moje současná psychoterapie ale vypadá dost podobně jako ta na začátku, je plná stejných paradigmat.“

Proč nedokáže poslouchat první díly Balancu? Jak vnímá, když mu lidé píšou o rady? Jaký má názor na influencery, kteří téma psychoterapie sdílejí pouze povrchně? Jak vnímá strach ze smrti a s ní spojenou samotu? Poslechněte si nový díl Pochlap se s moderátorem a aspirujícím terapeutem Petrem Bouškou.

Spustit audio

Související

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.