Jak se žije na koleji? Nad některými věcmi se musíte povznést

29. srpen 2024

„Když máte štěstí, tak potkáte plno lidí, kteří se můžou stát vašimi skvělými přáteli do konce života napříč obory a zájmy,“ říká Jirka Petrželka, který na koleji v Podolí bydlel 8 let společně s Lubošem Otradovcem. Jak se žije na koleji?

„Strahov má vynikající polohu,“ jmenuje jednu z výhod života na koleji Natálie Božiková, která se přestěhovala ze Strahova na kolej v Hostivaři. „Pro mě to byla cena, pak hezká lokalita ve vilové zástavbě, kde je klid a skvělý kolektiv,“ uvádí Luboš důvody, proč zvolil kolej v Podolí. „Peníze, které člověk platí za ubytování, taky odpovídají kvalitě a nemůžeme očekávat pětihvězdu,“ dodává Jirka.

„Kolej je o tom, povznést se nad některými věcmi a uvědomit si, že se člověk kolikrát dostane do zajímavé situace, kterou na bytě nezažije. Každý den může být plný srandy na základě toho, že se stane něco netypického nebo mimo jeho komfortní zónu,“ říká Jirka.

„Koukněte se, jaké vybavení kolej nabízí. Například na Podolí je skvělé fitko, sauna, lezecká stěna a skvělá komunita,“ popisuje Jirka. „Doporučila bych minimalistický šatník a co nejméně věcí,“ radí Natálie.

Co si nezapomenout vzít na kolej? Jaké historky na koleji Natálie, Luboš a Jirka zažili? Pusťte si celý díl Studovny.

Spustit audio

Související

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.