Špína ordinuje Black Aspirin: Hledání metalového vyprošťováku a crustový potlach

12. říjen 2017

Black Aspirin je americký výraz pro vyprošťovák. Přiléhavější název si čtyřčlenná kapela z Prahy, se kterou jsme si v poslední Špíně povídali o jejich připravované nahrávce, nemohla vymyslet. Tato kombinace sludge a doom metalu, kterou musíte poslouchat s hlasitostí otočenou doprava, má potenciál pořádně vypláchnout hlavu lépe než osvědčený lák z okurek.

Black Aspirin si zakládají na tom, že hrají pomalu. A podle toho, co prozradili ve Špíně, se jejich rozvolněné tempo propsalo i do skládání materiálu. „S bubeníkem jsme před pár lety ve zkušebně vymysleli 6 songů a ty hrajeme dodnes,“ vzpomíná kytarista Marek na začátky původně dvoučlenného projektu, který se postupem času rozrostl v regulérní kapelu. „Druhou kytaru jsme přibrali týden před prvním koncertem, protože jsem se bál, že budou slyšet moje chyby,“ dodává s úsměvem. Přes šnečí rychlost ve skládání nového materiálu mají Black Aspirin dneska nakročeno k už druhé nahrávce. Po společném split singlu s pražskou deathmetalovou kapelou Lack of Sun se v nejbližší době připravuje společná vinylová deska se spřízněnými skupinami Lezok, Kronstadt a Svízel.

V sestavě Black Aspirin najdeme rovnou dva aktivní promotéry pražských akcí. Basák a zpěvák Kanár se už dlouhé roky orientuje na crustové kapely, zatímco kytarista Marek ročně uspořádá přibližně desítku koncertů zaměřených na doom a sludge. Přestože své akce pořádají hlavně v klubech, oba dva se shodují, že nejzajímavější jsou venkovní akce na místech utajených do posledního okamžiku, o nichž se dozvíte třeba jen díky SMSce. Jak ale podotýkají, to už vyžaduje značnou zkušenost a sehranou partu lidí, kteří vědí co a jak. Musíte totiž kromě kapel zaopatřit i přívod energie a dopravu aparatury.

Členové Black Aspirin prý inspiraci čerpají z různých žánrů, na playlistu do Špíny se ale shodli jednoduše. Dominoval mu metal, jak se můžete přesvědčit při poslechu aktuálního dílu pořadu.

Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.