„Špína punk, hnus prasáckej,“ odhalují Míra a Johnny z táborského labelu Learn or Go Society, co je spojuje

7. prosinec 2020

Táborská scéna měla vždycky dobré jméno. A nemáme na mysli jen Kalle nebo fenomenální světoobčany Sabot – kdekdo přísahá na staré Sunshine, Waave a Céčka, přísnější ctí Deverovu chybu. Pamětníci by vyštrachali ještě jména jako Blank, Woodootoys, Ladies Swim, Veena nebo Some Other Place. Co se ale děje ve sklepích husitského města dneska? Stopa vede k čilému vydavatelství Learn or Go Society.

Nebýt prostoru Cesta, který hostí různorodé akce, tak to na první pohled nevypadá, že by bylo v táborském hudebním provozu nějak živo. Nepřidalo tomu ani to, když místní ztratili útočiště v pověstném klubu Orion. Omyl! Už před pár týdny si Špína všimla splitu kapel DIIST a Weather. O pozornost se přihlásil také začerněný noise punk Lament a ještě dříve projekt Szmej.

Všechna tahle jména mají na svědomí především dva neklidní duchové Johnny a Míra, kteří také stojí za labelem Learn or Go Society. „Zkrátka takovej špína punk, hnus prasáckej,“ přibližuje Míra, jaký zvuk jeden i druhý vyhledávají. Pozvat je do studia znamenalo nechat se strhnout proudem jiskřivé tvůrčí energie a to je vždycky dobrá věc.

Postpunker a milovník primitivismu, tak se ve zkratce představují Johnny a Míra, kteří se museli nevyhnutelně na prořídlé lokální scéně jednou potkat. Navzdory místy dost odlišnému přístupu k tvorbě a často i jinému záběru vkusu je spojila touha vyzkoušet cokoliv a dotáhnout do konce črty, které by jinak skončily jen v mobilu. „Chtěl jsem Mírovi prostě jen ukázat, jaký má potenciál,“ vysvětluje Johnny, proč se rozhodl neustále zlepšovat svoje nahrávací nádobíčko a vydřené know-how.

„Kdyby všechno, co nás napadá, měla dělat jen jedna kapela, asi bychom se v tom utopili a vlastně by to vůbec nešlo,“ doplňuje Míra, který je důkazem, že překvapivě funkčním modelem je i partnerská kapela. Jeho kuchyňský projekt Plop jde svou vnitřní harmonií proti zprávám o tom, že si lidé v lockdownu a společné domácnosti lezou na nervy. Tak optimistické DIY evangelium jste už dlouho neslyšeli. Amen! A tím, že Miloš tvrdošíjně komolí název labelu a opakuje mantru „learn AND go“, vlastně jen odhaluje podstatu a krédo táborského kolektivu: osvoj si a pokračuj dál!

Co se děje na táborské hudební scéně, která v minulých dekádách chrlila jednu originální kapelu za druhou? Mají Johnny a Míra z labelu Learn or Go Society společné utopické sny? Koho baví projekty rozjíždět a kdo je rád naopak zabíjí? Dejte si celou Špínu ze záznamu.

Playlist:

Lament – Lžíce (2020, self-released)
Depression Breakfast  Professional (2020, TO-GO)
DIIV  DUST (2016, Captured Tracks)
Weather  Territorial Pissing Cover (2020, self-released)
DIIST  Always 2 late (2019, self-released)
Uldin  I ( 2020, self-released)
Szmej  ZANN.E (2020, Learn Or Go Society)
Plop  Mom Boat (2020, Learn Or Go Society)
DIIST  Shine (2020, Learn Or Go Society)
Raspberry Bulbs  Hopelessly Alive (2014, Blackest Ever Black)

autoři: Miloš Hroch , Petr Wagner
Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.