Spisovatelé čtou k vanilkovým rohlíčkům: Ukázky z novinek Petra Borkovce, Kláry Vlasákové a dalších

23. prosinec 2020
Liberatura

Naši oblíbení autoři nám letos pod stromeček nadělili povídky, básně i exkluzivní ukázky ze svých zatím ještě nevydaných knih. K vánočnímu cukroví nebo bramborovému salátu si můžete poslechnout čtení Petra Borkovce, Kláry Vlasákové, Petry Dvořákové a Veroniky Dvorské.

Petr Borkovec nás v povídce Vesnický book club, která vyjde na přelomu roku v knize Sebrat klacek, zavede do hostince U Šafratů, kde se koná první schůzka „louňovického book clubu v anglosaském stylu“. Na jaké knížce, kterou by si měli v následujícím měsíci přečíst, se nakonec její účastníci shodnou?

Petra Dvořáková, autorka knihy Dědina nebo letošních Vran, si přichystala ukázku z připravovaného románu Zahrada, jehož vydání podle svých slov nechce uspěchat, takže si na něj nejspíš budeme muset ještě nějakou chvíli počkat. Popisuje ho jako příběh o tom, že „někdy člověk dostane od přírody takový danajský dar, se kterým chtě nechtě musí žít“.

Čtěte také

Autorka letošního skvělého debutu Praskliny Klára Vlasáková pro nás vybrala povídku Dokud si nenajdete něco novýho, která sleduje Irenu a její dočasná a věčně nejistá útočiště na cizích gaučích, kde prozatím musí přespávat. Svou situaci, která má k bydlení hodně daleko, označuje jako „zůstávání“, aby si zachovala aspoň nějakou důstojnost.

Veronika Dvorská, jejíž texty zaujaly Jonáše na autorských čteních i stránkách časopisu Ink, nám přečetla několik svých básní. „Nějakým způsobem si je, někdy, přiznám, trochu přes koleno, asociuji s Vánocemi,“ uvádí básně studentka scenáristiky a dramaturgie na FAMU a také autorka textů a zpěvačka postpunkové kapely Introspekce.

Poslechněte si vánoční Liberaturu s texty Petra Borkovce, Kláry Vlasákové, Petry Dvořákové a Veroniky Dvorské.

autoři: Karolína Demelová , Jonáš Zbořil
Spustit audio

Více o tématu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.