Spoon: kapitáni demo

16. prosinec 2010

Pro pořádek si to ještě jednou shrňme: výjimečnost kvarteta Spoon spočívá především v tom, že přineslo do nanicovatého indie-rockového univerza sympatickou neokázalost a skromnost v kombinaci s geniálně ekonomickým přístupem k formátu rockové písně.

Rify kytar vstřebávajících vlivy post-punku, rocku i grunge, minuciózní tep bicích a basy, krautrockovou hypnotičností ovlivněné harmonie kláves: to jsou poznávací znamení skupiny, která šetří notami, ale nikoli nápady.

Formace (jak příhodné slovo!), která s postupem let stále precizněji vybrušuje své promyšleně úsporné pojetí hudby, se teď rozhodla pro pozoruhodný tah: poslat do světa minialbum zachycující alternativní a nedodělané verze několika svých výrazných skladeb.

02212294.jpeg

Kolekce raritních demosnímků, nazvaná stroze Bonus Tracks 2008-2009, je dozajista určena především pro skalní fanoušky kapely a hudební fetišisty. Na druhou stranu: na kost oholené „polovičaté" verze už známých skladeb nabízejí poměrně poutavý pohled na to, jakými fázemi každý z takticky vystavěných hitů Spoon prochází.

PŘEČTĚTE SI TAKÉ: Deska týdne - Spoon

Finální verze těchhle songů, jak je známe z řadových alb Kill the Moonlight, Gimme Fiction a Ga Ga Ga Ga Ga, jsou už tak maximálně strohé; o to zajímavější je slyšet, z jak obnažených struktur vlastně vyrůstají. V určitých případech se aranžmá demáčů a studiových verzí až tak markantně neliší, nicméně některé tracky dobře ukazují specifika skladatelských postupů téhle výjimečné kapely (neodolatelná je country varianta singlu You Got Yr Cherry Bomb).

02212502.png

Nečekejte pronikavý vhled do originální metodiky Spoon: na to je sotva půlhodinové album málo reprezentativní. Ale co na tom - vždyť součástí kouzla texaských stoiků bylo přece vždycky i autorské tajemství, které je v jejich případě pořád tak trochu na dosah, a přece se nikdy nevyjeví úplně.

Spustit audio