Stage: Omar Souleyman z Paléo festivalu 2012

7. leden 2013

Syrský hitmaker Omar Souleyman je patrně největší hvězda, kterou seattleský label Sublime Frequencies (zaměřený na vydávání obskurního etno-popu) vyslal do světa; jeho sláva jednoznačně přerostla úzkou komunitu fanoušků hudebních kuriozit. Přesvedčte se sami ve čtvrtek 10. ledna od 19 hodin.

Souleyman už zpíval na festivalu Sonar, kultovní Pavement si ho v roli kurátorů vybrali na svůj večer na All Tomorrows Parties a má za sebou i plnohodnotné evropské turné. Jeho kompilace Jazeera Nights: Folk and Pop Sounds of Syria (2010) – sestavená z koncertních nahrávek natočených během posledních patnácti let – patří mezi nejrevolučnější koncertní desky vůbec.

Souleyman je v Sýrii zbožňovanou národní hvězdou: jeho hudba vychází z arabského tanečního stylu Dabke a íránského Choubi, rozhodně si ale nepředstavujte žádnou etnickou hudbu v její čisté podobě. Souleyman a jeho spolupracovníci míchají z mimozemských rytmů a epileptických melodií hraných na levné syntezátory výbušný koktejl, za nějž si vysloužili přezdívku džihád techno.

Na koncertech prý Souleyman vyzdobený charakteristickým knírem, obřími slunečními brýlemi a kefíjou na hlavě dostává všechny dívky do kolen. Nechte se do nich poslat i vy díky záznamu z jeho loňského koncertu na švýcarském Paléo festivalu.

Spustit audio