Startér slavil s Mulholland Blue, o dort se rozdělil s Overland Inn

14. březen 2016

Na slovo skoupí, ale v hudbě srovnaní songwriteři Mulholland Blue vyhráli diváckou část loňské sezony Startéru. V noci z neděle na pondělí konečně vyšla jejich deska, kterou natočili za vítězných padesát tisíc korun. Stálo to za to.

Bára, Michal a Matyáš nahráli bezejmenné debutové EP, které spoléhá na jednoduché aranže a mimořádně silný hlas. Vrcholem desky je pro nás éterický track Šestka. Tak trochu ho bereme jako ukazatel budoucího směřování Mulholland Blue, ale jisté to nemáme – v návalu soutěžních songů, živého hraní kapely a naší přirozené moderátorské roztěkanosti jsme se na budoucnost naší vítězné kapely tak trochu zapomněli zeptat. Takže co jsme řešili místo toho?

Třeba skvělou novinku od dua Francouzů žijících v Čechách – Overland Inn. Rovný kopák a osmibitové spodky dodávají songu Crepuscule nečekanou intenzitu, kterou svým pevným vokálem krotí skvělá zpěvačka Chloë Bonet. Tohle jsme potřebovali, tohle je časovaná bomba v decentním obalu.

Blueroom vypadají, že jsou po explozi. Alternativně rocková formace se ráda halí do reverbů a sem tam se zakouká do post rocku, což evidentně posluchačům Startéru vyhovuje, protože kapelu z Roudnice nad Labem poslali až na samotný vrchol hlasování. Letos jsou Blueroom sebevědomější, poslali track s odvážnou sedmiminutovou stopáží a lehce roztěkaným beatem. Zpěvák Václav Růžička se od posledně zlepšil, ale my víme, co by měli zasnění muzikanti zkusit do příště – zpívat česky! Tuhle radu nedáváme nadarmo – Blueroom totiž nedávno zkusili cover skladby Mlha od Iry Mimosy. A my si myslíme, že je lepší než originál a že Blueroom ukazuje v civilnější a osobitější formě! Jdeme jim dát hlas a přemluvit je, ať pošlou ještě českou verzi.

Ezteka byste nepřemluvili k ničemu. Tenhle letargický rapper ze Znojma by pro nás zůstal neobjevený, kdyby ho na své kompilaci neuvedli srdcaři z fanzinu NO MO. Eztekův track Nechci dělat nic zní jako angažovaný protestsong za flákání. Generační zpověď a příznačné dva akordy. Upřímně řečeno, víc tenhle kluk nepotřebuje, utáhne to i tak.

P. S.: Díky, že k tomu nebylo třeba ani jedno sprosté slovo!

autor: Jonáš Zbořil
Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.