Startér v rozštěpu. Poslední várka novinek přináší pop à la Beyoncé i temnotu Joy Division

7. duben 2020

Tak jsme naposledy vybrali novinky. Víc už toho v tomhle ročníku nestihneme a je to škoda, protože pokojovým producentkám a songwriterům to v karanténě evidentně svědčí. E-mailová schránka se nám v posledních týdnech naplnila fakt dobrými songy a nám je líto, že je nemůžeme všechny pustit do hitparády. Vybrali jsme tři pecky, které možná ještě slušně zamíchají pořadím nejlepších neobjevených hudebníků.

Vzhledem k situaci způsobené pandemií viru Covid-19 jsme nuceni upravit pravidla soutěže Startér. Změny se týkají akce pro veřejnost Startér Showcase, která se z května přesouvá na podzim, a účasti finálových kapel na festivalech Pohoda a Beseda u Bigbítu. V současnosti zkoumáme dostupné možnosti kompenzace, o nichž budeme informovat. Beze změny zůstává termín vyhlášení výsledků hitparády neobjevených Startér. Tři finalisty ročníku 2019 / 2020 představíme 4. května, vítěze soutěže pak vyhlásíme 11. května. Mění se také čas, kdy uzavřeme hlasovací formulář finálního kola: konec hlasování připadne na neděli 10. května ve 22:00.

První novinka je od zpěvačky, která si říká Terra. Je jí teprve šestnáct, ale už stačila vydat EP nazvané Sex Generation a z něho pro nás vybrat song Hazy. Cítíme v tom tracku lásku k Beyoncé a dáváme palec nahoru. Tereza Pištěláková patří mezi nejlepší zpěvačky, které jsme v posledních letech ve Startéru slyšeli – a že jsme jich jenom v letošní sezóně měli docela dost! No, a protože se nám Terra dost líbí, máme neblahé tušení, že v soutěži nevydrží déle než týden. Nebo vás to taky baví? Tak že by to nakonec dotáhla až do finále? 

Aby to bylo zajímavější, přidali jsme Tereze přímou konkurenci. Další solo zpěvačkou v posledním novinkovém kole je NVTVLIE. Ta se inspiruje spíš v retru a estetice osmdesátých let, ale umí napsat stejně chytlavý song jako Terra. Kind of Love je dynamická hitovka, která by i největšího bručouna donutila zvednout se z lavice a odběhnout pařit přímo doprostřed parketu na večírku základky. 

Jestli jste po školních chodbách vždycky chodili v černé a spolužáků se vždycky stranili, nejvíc se vám budou líbit Noví lidé. Synthpopové duo z Hradce Králové jsme už v předchozích sezónách Startéru chválili. Jestli tady někdo umí nést odkaz Joy Division, jsou to právě Noví lidé. Temný baryton Míry Šlejhara, vintage synťáky, úderný beat a špína a krása. 

Tak komu dáte hlas? Poslechněte si poslední novinkový díl Startéru. Od příště už rekapitulujeme a připomínáme to nejlepší a za pár týdnů nás čeká finále!

autoři: Jonáš Zbořil , Jakub Kaifosz
Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Hurvínek? A od Nepila? Teda taťuldo, to zírám...

Jan Kovařík, moderátor Českého rozhlasu Dvojka

hurvinek.jpg

3 x Hurvínkovy příhody

Koupit

„Raději malé uměníčko dobře, nežli velké špatně.“ Josef Skupa, zakladatel Divadla Spejbla a Hurvínka