Startuje 28. ročník Pražského studentského summitu, simuluje fungování OSN, NATO, EU nebo G20

10. říjen 2022

„Úplný začátek projektu se formoval ve studentských kruzích na Vysoké škole ekonomické. S tím cílem, že tak, jako se děje už poměrně dlouhou dobu v zahraničí, chtěli studenti založit model spojených národů. Zprostředkovat tím nejen sobě, ale i svým kamarádům a dalším zájemcům zážitek vyzkoušet si zastupovat nějaký členský stát ve významné mezinárodní organizaci,” říká hlavní koordinátor Pražského studentského summitu Tomáš Mígl.

Pražský studentský summit je vzdělávací projekt pro studenty středních a vysokých škol, který nabízí simulaci jednání mezinárodních organizací. Studenti si tak mohou vyzkoušet fungování OSN, NATO, EU nebo G20. Celoroční akci pro více než 300 studentů pořádá Asociace pro mezinárodní otázky. Organizační tým pak tvoří sami studenti. 22. října startuje již 28. ročník.

A jak probíhá samotné přijímací řízení do Pražského studentského summitu? „Je to velmi jednoduché. Stačí poslat vyplněnou přihlášku se základními identifikačními údaji. Poté následuje pár jednoduchých úkolů. Nejde o žádný test, není třeba načítat žádné odborné spisy. Stačí pouze vlastní hlava a nějaké to vyhledávání na internetu. U našich zájemců si ověřujeme, jak jsou na tom ohledně vytváření argumentů, vyjadřování se v psaném projevu nebo jak kreativně přemýšlejí,” vysvětluje Mígl.

Jaký program bude mít letošní Pražský studentský summit? Kdo bude patřit mezi vybrané hosty letošního ročníku? A jaké informace nabízí podcast Pražského studentského summitu? Poslechněte si celý rozhovor.

Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.