Stavby a projekty Petra Pelčáka

22. červenec 2011

Výstava Stavby a projekty v Galerii Jaroslava Fragnera představuje nejnovější projekty tří významných brněnských architektonických ateliérů (Burian Křivinka / Pelčák / Rusín Wahla), které se svým osobitým stylem tvorby zapsaly do tváří řady míst v České republice. Jednoho z autorů, Petra Pelčáka, jsme přivítali v Odpolední session.

Petr Pelčák se narodil v roce 1963, studoval na Vysokém učení technickém v Brně a na Masarykově univerzitě, poté pracoval ve Stavoprojektu Brno, u Viktora Rudiše, později v atelieru Wilhelma Holzbauera ve Vídni, v roce 1992 spoluzaložil architektonickou kancelář Architekti Hrůša & Pelčák. Rekonstrukcí Denisových sadů nebo stavbou Galerie Vaňkovka ovlivnili podobu Brna a zapsali se i do tváří dalších měst. Pod hlavičkou Ateliéru Brno vznikl také návrh rekonstrukce Rodného domu Josefa Hoffmanna v Brtnici, který spravuje Moravská galerie v Brně. Jejich společné projekty získaly řadu ocenění. Od roku 2008 vede Petr Pelčák samostatně ateliér Pelčák a Partner Architekti. Zabývá se projekty obytných domů, administrativních budov a také urbanismem.

V Odpolední session jsme mluvili o výstavě, ale především o samotných stavbách a plánech pro Litomyšl, Brno, Karlovy Vary, Prahu a další místa. Poslechněte si záznam živého rozhovoru.

autor: Pavel Sladký
Spustit audio